Spräckt blodkärl, oönskade bakterier och en armbågsskada. Vägen mot OS har varit allt annat än rak för Jenny Rissveds – ändå tog hon ett otippat OS-guld.– Jag trodde på medalj men vågade inte hoppas på guld, jublade tränaren Fredrik Ericsson.

Staben med svenskarna och tränaren Fredrik Ericsson skrek i full hals när Jenny Rissveds kom upp i sista backen med två minuter kvar av mountainbikeloppet. Hon vrålade tillbaka:

– Vad fan är det som händer?

Då började det sjunka in – guldet var i hamn.

– Jag vågade inte ta ut något i förskott. Det är så mycket som kan gå fel, kedjan kan hoppa eller man kan ramla. En punka hade hon klarat men om kedjan hade gått så hade det varit kört, säger Fredrik Ericsson.

Inledde starkt

Schweiziskan Linda Indergand satte full fart direkt, och Rissveds tränare säger att det är lätt att gå i fällan och gå ut för hårt inledningsvis.

– När jag såg i början tänkte jag, shit, hon kanske har stressat upp sig. Men man såg i ögonen att det handlade bara om att hon var starkast i dag, säger han.

Ericsson säger att han förstås hoppades på att Rissveds skulle segra.

– Hon har kapaciteten. Men mycket skulle klaffa för yngsta tjejen i loppet. Jag trodde hon skulle ta medalj, men att det skulle bli guld var nog mer än vad jag vågade hoppas på.

Tufft OS-kval

Året inför OS har varit kantad av skador och trubbel. Hon har också kämpat mot oönskade bakterier i kroppen, vurpat ner bland giftiga pinjelarver som orsakade brännsår – och sedan skadat armbågen. Det ledde till att kvalet i våras blev mycket tufft och ovisst innan platsen var säkrad. Rissveds avbröt också OS-genrepet i London efter en blödning i låret, orsakad av för hård massage som spräckte ett blodkärl.

– Hon hade det tungt i vintras med problemen. Och när det fortsatte så under för-OS tyckte hon det var väldigt jobbigt. Men kvalet löste sig, tack vare att hon kör så fort och att förbundet skickade ut andra som tog poäng i nationskvalet, säger hennes tränare.

"En jäkla motor"

Han öser superlativ över guldmedaljören; beskriver henne som orädd, bra på att fokusera och en cyklist som har fin teknik.

– Hon har otroligt bra fysik, och har det högsta uppmätta syreintaget i Sverige. Hon har en jäkla motor och har varit väldigt bra tränad rent allmänt.

Att vara orädd är också en välbehövlig egenskap – de branta nedfarterna, fyllda med svårigheter som stora vassa stenar eller stockar kräver mod.

– Hon är orädd och duktig på att fokusera. Särskilt i början när man ska köra ner för backarna i början, då behöver man det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset