På Guldankan serveras kinesisk husmanskost – ankhuvud, ankhals och grisöra är några av de kulinariska utmaningarna.
På Guldankan serveras kinesisk husmanskost – ankhuvud, ankhals och grisöra är några av de kulinariska utmaningarna.

Ägaren bakom En ful och en gul har öppnat en ny krog. Björn af Kleen bekantar sig med kinesisk husmanskost.

Urban Brådhe

Huvudattraktionen.

Urban Brådhe

Husmanskock.

Urban Brådhe

Ankhuvuden.

– Berätta inte för min flickvän om det här. Förra helgen var jag i Örebro, matade ankor och gjorda söta ljud och nu sitter jag här, säger min vän.

Två sotiga små ankhuvuden för 28 kronor styck ligger på den gyllene duken. Näbbspetsarna är klippta och ögonen borttagna, annars är de intakta. Det syns fläckar av hjärnsubstans på tallriken. Servitrisen rekommenderar oss att ta huvudet i handen och knapra, men vi sitter med åksjukemagar och petar försiktigt tills pinnen stöter mot något mjukt. Det smakar småsalt, trådigt fläsk.

Ägaren bakom uppskattade En ful och en gul har öppnat en ny Kinarestaurang med 74 stolar på nedre Hornsgatan som bland annat erbjuder kinesisk husmanskost, en utmaning för västerländsk kulinarisk sensibilitet. Bredvid huvudena ligger en pyttipanna på ankhals.

Strupen är benig, men köttet runt-omkring har en söt, nästan plommonlik, nyans. Vid sidan en assiett med knaper-stekt grisöra (56 kr), en tunn skinka där den rundade örsnäckan avtecknar sig som ett vitt broskmönster.

Det smakar inte knaperstekt, det smakar knaprigt från början, säger min vän fundersamt och känner på sitt neder­öra för att pröva likheterna i konsistens.

Från köket rapar något ljudligt. I den vedeldade ugnen i robust rött tegel, som sprider knastrig trivsel på Hornsgatans minst mysiga del, hänger en hel anka utan huvud på en krok (400 kr för en halv). Snart rullas den ut på en skranglig serveringsmöbel.

Pekingankan skivas av en kock i dragspelsmössa och serveras med grönsaksstänger och små pannkakor. Vi äter under tystnad, som man gör när man lider sviterna av en orolig mage. Min med­ätare stirrar håglöst mot loftgångarna rakt över gatan.
– Om tio år, när kineserna tagit över världen, kommer vi äta detta varje dag. Framtidens tacos.
Vi varvar med grismage i vitlökssås – grovhackad tarm, överraskande mör (168 kr). Men i stället för de tv-shops-designade grönsaker som följer med övrig mat serveras magen med en näckros av trolldeg. Som för att ytterligare framhäva det autentiska i husmanskosten.

Så länge Guldankan håller sig med en deppig sunkentré med realappar kommer inte Hornstullspubliken inse att fasaden döljer ett mat­äventyr. Själv har jag inte känt verkligheten drabba mig så kraftigt sedan jag en gång hånglade med en tio år äldre kvinna på den Thailändska tigern några portar upp.
 
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset