Malmö FF:s Tobias Sana kastade hörnflaggan mot IFK Göteborgs klack efter att han träffats av en smällare under vårens skandalmatch på Gamla Ullevi. Arkivbild.
Malmö FF:s Tobias Sana kastade hörnflaggan mot IFK Göteborgs klack efter att han träffats av en smällare under vårens skandalmatch på Gamla Ullevi. Arkivbild.

I returen av klassikermötet fick fotbollen tala till punkt.Då sköt Malmö FF:s anfallsduo Markus Rosenberg–Alexander Jeremejeff bort IFK Göteborg från guldstriden.– Guldet får de andra göra upp om, sade bortatränaren Jörgen Lennartsson efter 1–3-förlusten.

Skandalscenerna på Gamla Ullevi i våras repriserades inte i returmötet inför 21 273 åskådare på Swedbank Stadion i Malmö. Förutom ett ihärdigt tändande av bengaliska eldar hos Malmöklacken hände inget på stadion som tvingade Svenska fotbollförbundet till att avgöra klassikermötet mellan Malmö FF och IFK Göteborg. Sveriges två främsta klubbar med 18 SM-guld vardera fick denna gång göra upp enbart på planen.

– En härlig stämning och atmosfär. Härligt att det också inte händer något före, under eller efter matchen – varken på planen, läktaren eller utanför, såvitt jag vet. En bra fortsättning på den allsvenska fotbollen, sade Göteborgstränaren Jörgen Lennartsson.

13 poäng efter MFF

Efter 1–3-förlusten är nu IFK Göteborg 13 poäng efter serieledande Malmö FF. Guldtåget har nu gått, menar Lennartsson.

– Vi har inte pratat guld på ett bra tag. Det har vi har egentligen inte gjort sedan säsongen började. I år har vi pratat svarta siffror i bokföringen, det har varit en viktig del och det har vi lyckats med nu. Vi har pratat Europaplats – att vara med i toppen och kriga om en Europaplats, sade han.

– Guldet får de andra tre göra upp om fortsatte han.

Vem skulle göra målen? Det var frågan för MFF efter att allsvenskans skyttekung Vidar Örn Kjartansson (14 mål) lämnat för israeliska Maccabi från Tel Aviv. Svaret blev den nykomponerade anfallsduon Markus Rosenberg–Alexander Jeremejeff.

Rosenberg tvåmålsskytt

Rosenberg satte 1–0 efter en kvart – framspelad av Jeremejeff. Sommarförvärvet från Häcken fick sedan bli matchvinnare när 22-åringen skickade in 2–1 i den 77:e minuten. En revansch för anfallaren, som i den 66:e minuten olyckligt noterades för ett självmål. Rosenberg fastställde kort därefter segern till 3–1.

– En debut och en seger, konstaterade Alexander Jeremejeff ödmjukt efter sin första allsvenska match från start för MFF.

För Örgrytefostrade Jeremejeff var det extra speciellt att vinna mot IFK Göteborg.

– Det har väl varit rivalitet sedan jag började där i tioårsåldern. Så det är alltid kul att möta och slå dem, sade 22-åringen med ett leende.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset