Maja Reichard, simning, vid den paralympiska byn i Rio de Janeiro. Reichard kommer att bära Sveriges fana under invigningen.
Maja Reichard, simning, vid den paralympiska byn i Rio de Janeiro. Reichard kommer att bära Sveriges fana under invigningen.

Trots att hon tävlar redan nästa förmiddag kunde hon inte säga nej när frågan kom. Simmaren Maja Reichard bär den svenska fanan på Paralympics-invigningen.– Det ska bli så fantastiskt stort, säger ett av Sveriges stora guldhopp.

Vanligtvis brukar de som tävlar dagen efter invigningen skippa densamma. Men för Maja Reichard fanns det inget val när hon i slutet av juli blev tillfrågad om hon ville vara Sveriges fanbärare i Rio.

– Det var bara "jag kan inte tacka nej till det". Att få leda in den svenska truppen ska bli så fantastiskt stort, säger den 25-åriga simmaren.

Tävlar nästa dag

Invigningen är på onsdag kväll. Redan på torsdag förmiddag simmar hon försök på 100 meter fjäril.

– Ja, men det är ett lopp som jag har valt att ställa upp i bara för att få simma av mig nervositeten. Fjäril är inte min bästa distans precis, men jag får komma ner i poolen och känna på allting och gå igenom proceduren innan mina viktiga lopp. Det känns viktigt för mig, för jag är annars en sådan som blir väldigt nervös och jag har märkt att mina första lopp inte brukar vara de bästa, säger Maja Reichard.

Guld att försvara

Totalt simmar hon sex distanser, förutom 100 m fjäril även 100 m rygg, 200 m medley, 100 m fritt, 50 m fritt och 100 m bröst. Det är i de två sistnämnda som hon har sina medaljförhoppningar, och på 100 m bröstsim är hon regerande paralympisk mästare.

På invigningen kommer hon också att ha någon vid sin sida, som leder henne runt Maracanã-stadion.

– Men det blir en överraskning. Men jag vill gärna ha någon som kan förklara och beskriva vad som händer på ett bra sätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset