Jeffrey Ige tog silver i Paralympics 2012. Under tisdagen åkte han till Rio de Janeiro för årets mästerskap. "Jag har haft lite problem med tekniken under sommaren. Men känns som att den börjar sitta nu, säger han.
Jeffrey Ige tog silver i Paralympics 2012. Under tisdagen åkte han till Rio de Janeiro för årets mästerskap. "Jag har haft lite problem med tekniken under sommaren. Men känns som att den börjar sitta nu, säger han.

Hur laddar man upp inför Paralympics?Jeffrey Ige, 32, valde att titta på sin silverstöt från London.– Kommer ha med den känslan till Rio. Att jag kan göra det igen, säger han.

Vid lunchtid under tisdagen startade resan från Arlanda till Brasilien för delar av den svenska Paralympics-truppen.

De skrattade. De log.

Gladast av dem alla?

Maja Reichard, 25, med en mängd guld på 100 meter bröstsim på meritlistan – bland annat i London för fyra år sedan.

– Senaste veckorna har bara varit en väntan på att få åka. Det är en spänning när alla samlas och det här ska verkligen bli roligt, säger hon.

"Mycket glädje"

Förutom tävlingarna, som startar den 7 september, är hon förväntansfull inför att träffa en massa andra idrottare igen.

– Att få känna stämningen som var i London. Går inte riktigt att beskriva den, för det är bara så mycket glädje samlad på en plats. Jag ska absolut vara med och slåss om guldet, men just nu är jag bara jätteglad. Full med energi.

En annan som tog medalj vid Paralympics 2012 var Jeffrey Ige (silver i kula).

Just den dagen, då en dröm gick i uppfyllelse, minns han väl.

Och dagen före avresan till Rio de Janeiro kollade han på det igen. En perfekt uppladdning.

– Ja, klart att det är. Man påminner sig själv och det är alltid roligt att se sånt igen. Kan fortfarande känna rörelsen i kroppen och hur jag kom i bra läge och bara kunde trycka på. Jag visste att kulan skulle flyga långt. En jättehäftig känsla. Man känner sig verkligen taggad att åka till Rio.

Ny medalj?

Han hoppas på ny medalj, men är medveten om att konkurrensen är väldigt tuff.

– Tuffare än någonsin. Jag tror att det kommer att krävas 15,80–16,10 för medalj, men det skulle vara jättebra läge att slå mitt pers (15,77).

Per Jonsson, 28, är en annan friidrottare som är ute efter framgång i Sydamerika.

– Jag känner mig ganska lugn och harmonisk. Ska bli otroligt kul och skönt att det börjar närma sig. Det är det här man har tränat för de senaste fyra åren, säger längdhopparen.

Han vann VM-guld i fjol. Men blev fyra i Paralympics 2012 efter att ha töjt ut ledband i fot och knäled nio veckor före mästerskapet.

– Man vill inte hamna på den platsen igen. Jag har betydligt bättre känsla när jag åker nu. Man har en revanschlusta. Känner att jag kommer att vara i mitt absolut bästa slag om tolv dagar och jag går ju för att stå högst upp på pallen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset