Ölet på Jelinkova Pivnice anses av somliga smaka allra bäst när Bohuslav Kundrt sköter kranen.
Ölet på Jelinkova Pivnice anses av somliga smaka allra bäst när Bohuslav Kundrt sköter kranen.

Prag är en av Europas vackraste städer och fylls med allt fler turister. Så de sista tio åren har priserna skjutit i höjden. 1991 fick man en pilsner för 1 krona. I dag kostar den 25 på vissa turistställen.
Men Prag har över 8 000 pubar. I många ölsjapp sitter sedan sekler atmosfären i väggarna. Hit går lokalbefolkningen och betalar 5–10 kronor för öl i världsklass. Flera av dessa barer ligger märkligt nära de största turistfällorna.
Några saker är bra att känna till innan man tar sin första klunk. I Prag är öl kultur, ja nästan religion.
I tjeckisk öl får ingen kolsyra tillsättas efter den naturliga jäsningen.
På puben beställer man inte en ny öl. Man ”avbeställer” öl. Här åker stora sejdlar snabbt in under ölkranarna, som ibland aldrig stängs  av.
Glasen bärs ofta till borden av en kvinnlig kypare med upp till fem i varje hand. Hon drar ett streck på pappunderlägget för varje ny öl. Därefter fyller kyparen på raketsnabbt när glaset är tomt. Det gäller att hojta till om man vill avsluta drickandet.
En del studenter och stammisar brukar slinka ner från sin lya till puben med sin egen ölkaraff som de får påfylld.
– Vi har en mycket demokratisk tradition i Tjeckien. På puben är alla lika, säger Milan Stössel, som växte upp i Prag men har bott i Stockholm de senaste 30 åren.
– Även om det är kända musiker, politiker och artister som går dit ser man inte vilka som är rika eller berömda.

HÖG STATUS
Kyparna i Prag har hög status och många sätter en ära i god service. De ser till att pilsnern håller 10–12 grader och kontrollerar skummets tjocklek.
Bli inte arg om glaset innehåller så mycket som en tredjedel skum. Det är tecken på en duktig kypare och ett färskt öl.
Enligt tjeckisk lag ska varje matställe ha en matsedel med fasta priser vid ingången. Gulasch eller panerade schnitzlar är nästan alltid utmärkt krogmat för bara några tior.
Följande sex krogar är, enligt min och Milan Stössels mening, Prags bästa och får alla högsta betyg:

U Pinkasu
Jakub Pinkas var denna krogs förste ägare. Nu är det Prags mest kända traditionella pilsnerkrog, vid ett litet torg med utebord. Flera små ölhallar i valv med medeltida  atmosfär.
Adress: Jungmannovo namesti 15–16, nära Vaclavplatsen. Telefon: +420 224 230 828. www.upinkasu.cz  Öppet: 9–24. Priser: 10 kronor för öl, 45 kronor för grillat fläsk med knödel.

Jelinkova
Pivnice
Har enligt ölälskare världens bästa Pilsner Urquell. Särskilt när Bohuslav Kundrt, med sina uppsvängda mustascher tappar upp den pinfärska pilsnern. Känd för sina tilltugg, som korven talian (italienare). Kom tidigt, för här ”ärver” stamgäster sedan 70-talet stolar. Stå med en pilsner på trottoaren och snacka med någon känd tjeckisk skådespelare eller författare, för de brukar samlas här.
Adress: Charvatova 1 (Nära U Pinkasu). Telefon: +420 224 948 486. Öppet: 10–22. Priser: öl under 10 kronor.

U Medvídku (hos björnarna)

En av Prags klassiska Budvarölhallar, som öppnade 1466 och än i dag serverar mycket god Budweiser, som inte har någonting med den amerikanska urvattnade sorten att göra. Även goda mörka specialöl. Stora turistgrupper blandade med lokalbefolkning skapar hög stämning. Inrymmer även ett ölmuseum och är en populär krog bland svenskar i Prag.
Adress: Na Perstyne 7. Närmaste t-bana Narodni trida på B-linjen. Telefon: +420 224 221 916. www.umedvidku.cz Öppet: 11.30–23. Priser: öl 10 kronor, god schnitzel för 50 kronor.

U Rudolfina
Denna ölhall i det före detta judiska ghettot vid Karlsbron är nästan ett måste för ölfantaster. Konstfack och Musikhögskolan ligger granne, vilket betyder ungdomligt klientel och låga priser i annars dyra turistkvarter. Mörka träbänkar, hög ljudvolym, garvade öldrickare och råfärsk öl. Prova en god grillad, enormt stor Schweinhaxen. 
Adress: Krizovnicka 10. Telefon: +420 222 328 758. Öppet: 11–23. Priser: öl 15 kronor.

U Hrocha (hos flodhästen)
Ett lokalt hål i väggen under slottet. Mysigt i gammal Pragstil trots att detta ölsjapp är ganska nytt. Anses som ett av stadens bästa hak med sin smaskiga Pilsner Urquell. Många stamgäster från parlamentet, säkrast att få bord dagtid. Prova den goda inlagda osten med basilika. 
Adress: Thonovska 20. Telefon: +420 222 516 978. Öppet: 11–23. Priser: cirka 10 kronor för en öl, 20 kronor för tilltugg som ostar och korvar.

U Cerneho vola (hos svarta tjuren)
Gammal, vacker atmosfär präglar detta ställe, som har ett fåtal eftertraktade sittplatser. Inrökt och mysig, med många konstnärer som stamgäster, är denna bohemiska pub mitt i pittoreska kvarter med restaurerade renässanshus. Här serveras den fantastiska och ovanliga ölen Velkopopovicky Kozel.
Adress: Loretanske namesti 1, vid slottet. Telefon: +420 220 513 481. Öppet: 11–23. Priser: öl cirka 10 kronor och mat runt 40 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset