Karl Forsman hoppas på guld på 100 meter bröstsim i morgon.
Karl Forsman hoppas på guld på 100 meter bröstsim i morgon.

Inga ryssar får vara med i Paralympics. Ingen svensk gynnas så mycket av det som Karl Forsman.– Mina chanser till guld blir mycket större, säger Forsman inför 100 meter bröstsim.

På VM i Glasgow förra året tog Karl Forsman silver på 100 meter bröstsim. På var sin sida om sig på prispallen hade han guldmedaljören Jurij Lusjkin och bronsplacerade Andrej Granisjka.

Fram till för en dryg månad sedan var de båda ryssarna två av svenskens allra tuffaste konkurrenter inför Paralympics i Rio. Det är de inte längre. Inte efter Internationella paralympiska kommitténs beslut att stänga av hela den ryska truppen på grund av avslöjanden om systematisk och statsstödd rysk dopning,

Sydkorean största hotet

– Det betyder att mina chanser blir mycket större, eftersom de var mina största konkurrenter. Så det betyder att det blir lite lättare att ta medalj, säger Karl Forsman inför söndagens tävling.

19-åringen gör sitt första Paralympics, men har målet klart sedan länge. Och det har inte förändrats nämnvärt av att de båda ryssarna saknas.

– På 100 bröstsim har guld alltid varit målet. Sett till vad man har presterat de senaste två åren så är jag ju favorit, säger han och nämner sydkoreanen Woo-Geun Lim som det största hotet på distansen.

Inte så speciellt

Paralympics är större än någon tävling som Forsman tidigare har deltagit i. Men han tar omständigheterna med ro – än så länge.

– Det känns inte som att det är så jättespeciellt, jag försöker tänka att det inte ska vara så speciellt. Men jag kan ju inte förutse hur jag ska reagera och prestera inför en så stor publik. Men utifrån det som jag har tränat på både mentalt och fysiskt, så tror jag att det ska gå bra.

Han inspireras också av landslagskollegan Maja Reichard, som tog guld i sitt första Paralympics för fyra år sedan.

Trivs i Brasilien

– Hon tyckte ju att det var väldigt jobbigt inför London, men jag hanterar det på mitt sätt. Och hon tog ju guld på sitt första Paralympics så jag ser inte varför inte jag skulle kunna klara av det också.

Att han kan prestera i Brasilien har han på pränt. På Paralympics Open international i São Paulo i april vann han just 100 meter bröstsim.

– Det är en väldigt positiv sak att ha med sig i bagaget, säger Karl Forsman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset