Behrang Safari, till höger, får fira sin åttonde raka ligatitel om Malmö FF vinner SM-guld denna säsong. Efter sju titlar i Schweiz och Belgien återvände vänsterbacken till MFF i somras.
Behrang Safari, till höger, får fira sin åttonde raka ligatitel om Malmö FF vinner SM-guld denna säsong. Efter sju titlar i Schweiz och Belgien återvände vänsterbacken till MFF i somras.

Malmö FF är på väg mot sitt tredje SM-guld på fyra år.Behrang Safari är individuellt sett än värre – vänsterbacken kan ta sin åttonde raka ligatitel.– Ett SM-guld hade betytt jättemycket, säger 31-åringen.

Nedanför ståplatsläktaren på Swedbank Stadion riggar ställningsarbetare för påve Franciskus mässa nästa vecka. Malmö FF behöver ingen gudomlig hjälp för att säkra SM-guldet på onsdag – däremot en hjälpande hand från Borås. Vinner MFF mot Falkenberg samtidigt som IFK Norrköping förlorar mot Elfsborg har skåningarna tagit sitt tredje guld på fyra år.

– En match i taget, säger Behrang Safari när han slår sig ner i pressrummet.

– Se till att vinna nästa match. Det är så man måste tänka. Nu har vi förlorat (0–3 mot Östersund) och nu ska vi alla vara förbannade och vilja vinna. Vi sitter i en bra sits och det vet vi, fortsätter han.

Åtta raka titlar i Europa

Om någon vet hur det är att vara inblandad i en guldstrid så är det den tidigare landslagsbacken Safari. 31-åringen har nu chansen att ta sin åttonde raka ligatitel – varav det andra guldet i år. I våras tog han sin femte ligatitel i Schweiz med Basel.

– Det hade varit helt fantastiskt att vinna guld och det är det som man kämpar för som fotbollsspelare, säger han.

Safari tog SM-guld redan 2004 med Malmö, men noterades för endast tre inhopp den säsongen.

– Nu har jag fått spela lite mer och hjälpa till lite mer. Det kommer absolut att kännas annorlunda.

Varit skadad

Han blev klar för en återkomst till MFF redan i januari, men det var först i somras som ytterbacken anslöt till laget och flyttade hem till Lund efter åtta år i Schweiz och Belgien.

– Jag kom hit skadad, vilket var lite tråkigt. Men ända sedan jag började spela har det känts bra. Flytten är inget jag ångrar alls.

Safari väntar sig ingen enkel match mot jumbon Falkenberg, som redan är klart för superettan nästa säsong.

– Det finns inga lätta matcher längre. Det kommer att bli tufft.

TT: Hur ser du på allsvenskan nu jämfört med när du lämnade sommaren 2008? Var det fler lätta matcher då?

– Då kanske det var lite skillnad. Då var det klara bottenlag och topplag. Det känns som att all fotboll ute i Europa, inte bara i Sverige, har utvecklats och det är inte så lätt längre att vinna.

"Helt magiskt"

I såväl Basel som Anderlecht har Safari spelat i Champions League. Att nå dit med Malmö FF, som ju gjorde två raka gruppspel 2014 och 2015, skulle betyda något extra.

– Det hade varit helt magiskt. Det hade betytt jättemycket. Det är en målsättning absolut. Det kommer att bli jättetufft men Malmö har gjort det förut och det finns möjligheter att kunna göra det igen, säger Behrang Safari.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset