Hillary Clinton med en bebis under presidentvalskampanjen. Arkivbild.
Hillary Clinton med en bebis under presidentvalskampanjen. Arkivbild.

Sömnbrist. Långa dagar. Dålig mat. Och detta ständiga gullande med små barn.Amerikanska presidentvalskampanjer är en enda utdragen hälsorisk, och Hillary Clinton är långt ifrån den enda som trillat dit.

Historien är full av snörvlande och febriga kandidater som gör sitt bästa för att hålla god min inför tv-kameror. Deras medarbetare är också utsatta, och tidigare pressekreteraren Brooke Buchanan berättar att hon för åtta år sedan till slut var tvungen att uppsöka akuten under kampanjen för Republikanernas presidentkandidat senator John McCain.

Beskedet var att hon drabbats av dubbla öroninfektioner och luftvägsbesvär.

– Man måste kämpa på vid sådana tillfällen, men du kommer till en punkt där du blir en belastning, säger Buchanan.

– Jag var på banan igen redan nästa dag, fullproppad med antibiotika.

Ovälkommet men vanligt

Anhängare till Demokraternas Hillary Clinton, som möter republikanen Donald Trump i valet den 8 november, är oroliga för att presidentkandidatens kollaps i helgen ska ge bränsle åt konspirationsteorier om hennes hälsa. Men såväl republikanska som demokratiska politiska rävar säger att sjukdom är ett ovälkommet men vanligt inslag i kampanjlivet.

Alice Stewart, ledande rådgivare till förre republikanske presidentaspiranten och Texassenatorn Ted Cruz, drar sig till minnes hur hon själv hostade sig fram till några av presskonferenserna som hon spelade in för kampanjens räkning. Hon brukade kalla senatorns plan för en "flygande petriskål".

– Man får jobba sig igenom det. Är du på väg kan du inte vända tillbaka hem.

Under de senaste veckorna har flera personer på Clintonkampanjens huvudkontor i Brooklyn blivit sjuka och fått vård. Steven Simpson, specialist på lungsjukdomar och åkommor i de nedre luftvägarna, säger att presidentkandidaterna själva är särskilt sårbara.

– Den genomsnittliga patienten, om den har lyxen att kunna göra det, tar ledigt en vecka innan han eller hon återgår till jobbet. Men hur säger man det till en presidentkandidat?

Förkyld före konventet

Nuvarande presidenten Barack Obama blev förkyld i augusti 2008, strax före Demokraternas partikonvent. Fyra år senare fick Republikanernas kandidat Mitt Romney luftvägsbesvär i samband med att han skulle hålla talet på konventet där han accepterade nomineringen.

– Jag var livrädd att han inte skulle kunna tala. Läkare ger dig rådet att vila. Men det finns ingen tid för det, säger Stuart Stevens, som var Romneys ledande rådgivare.

Det pressade schemat ledde till att Stevens själv drabbades av lunginflammation strax efter att kampanjen var över.

En annan hälsofara är skräpdieten med korvar, hamburgare och stekta kycklingdelar, sådant som ibland brukar kallas "kampanjmat". Donald Trump, känd för att ha bakteriefobi och sällan vara sjuk, är däremot en stolt konsument av snabbmat. Under årets kampanj postade han en bild på Twitter där han syns med en stor bunke Kentucky Fried Chicken, samma diet som Bob Dole, republikanernas kandidat 1996, höll sig till.

Dole klarade sig genom hela kampanjen utan att bli krasslig, däremot förlorade han valet stort mot en viss Bill Clinton.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset