Pernilla Seppelin tillsammans med Gustaf Seppelin.
Pernilla Seppelin tillsammans med Gustaf Seppelin.

Gustaf Seppelin var 19 år när han höll på att dö under arbetet i en kalkugn. Han var bemanningsanställd och fick inte veta riskerna med jobbet. Nu föreläser han om otrygga anställningar och usla avtal.

– Vi skulle rensa ur ugnen. Vi hade blivit satta på jobbet för att få bort en stor kalksten, säger Gustaf Seppelin till Metro.

Men så small det bara till. Det skedde en värmeutveckling när vatten sprutades på kalken och hettan blev enorm.

Senare fick Gustaf Seppelin veta att man inte ens bör använda vatten vid sådana tillfällen.

– Smällen kom, och de flesta sprang. Jag hann ju inte riktigt.

Sju stycken jobbade i kalkugnen på Nordkalk i Luleå. Alla fick mindre brännskador men två personer skadades ordentligt, varav Gustaf var en. Han fick 55-procentiga brännskador. En 24-årig kollega dog. Under tidpunkten var det personer från flera olika firmor inne i ugnen.

Efter smällen minns inte Gustaf vad som hände. Hans tillstånd fick stabiliseras i Luleå. Sen flögs han till Uppsala för operation. Han fick hud transplanterad till ansiktet och armarna från andra ställen på kroppen där han hade haft kläder.

►LÄS MER: EU: Svenska arbetsgivare utnyttjar folk för tillfälliga jobb

Fyra månader senare fick han lämna sjukhuset.

Efter olyckan har Gustaf Seppelin engagerat sig i att motarbeta osäkra anställningsformer och usla avtal, vilket P3 Nyheter skrivit om. Han åker runt till företag och skolor och föreläser för att alla ska få rätten att säga nej.

– Om man tycker att ett jobb känns otryggt så har man rätten att säga nej. Jag var anställd som en av de bemanningsanställda där. Det är ju så i stort sett hela industrin, du hamnar i osäkra anställningar och det är en faktor som gör att man inte vill tacka nej, man vill inte vara besvärlig.

Men Gustfa Seppelin kände sig aldrig otrygg på jobbet. Eftersom han inte visste om riskerna.

– Jag kände ju inte någon oro med det jag höll på med. Men jag hade ingen aning om alls vad jag höll på med. Nog har man varit på andra jobb där det varit likadant, säger Gustaf Seppelin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset