Klasskamraterna på Rydebäcksskolan i Helsingborg har anordnat en minneskonsert för sin vän Gustav, som gick bort förra året. 
Klasskamraterna på Rydebäcksskolan i Helsingborg har anordnat en minneskonsert för sin vän Gustav, som gick bort förra året. 

Innan Gustav Holgersson fyllt två, drabbades han av cancer. Förra året gick han bort, 12 år gammal. Nu anordnar tre vänner en välgörenhetskonsert i Kvistofta kyrka i Helsingborg för att hedra Gustavs minne.

Gustavs vänner. Från vänster: Agnes Rickardson, Anna Coltén och Samuel Berg.

Det är drygt ett år sedan som Gustav gick bort. Han blev bara tolv år. I januari 2014 somnade han in, efter elva års kamp mot cancern.

– Alla operationer och cellgifter gjorde att han hade problem med minnet och svårt att orientera sig. Han kunde inte hänga med och spela fotboll, springa och cykla med sina klasskamrater, berättar hans pappa Mattias Holgersson.

Ändå lämnade han ett start avtryck bland sina vänner. På lördag ska de spela och sjunga till minne av sin kära vän. Bakom initiativet står klasskamraterna Agnes Rickardsson, 14, Anna Coltén, 13 och Samuel Berg, 14 tillsammans med stöd från musiklärare Agnetha Westman.

– Saknaden är stor både hos mig och många andra, berättar Agnes, som stod Gustav väldigt nära.

– Han var alltid glad och omtänksam och han försökte alltid att hjälpa andra även när han inte kunde, berättar hon.

Musikläraren Agnetha Westman, som hjälpt ungdomarna att anordna konserten, kan inte annat än att hålla med.

– Ingen människa gick honom oberörd. Han påverkade alla runtomkring sig med sitt positiva humör, säger hon.

Att anordna något för att minnas Gustav har klasskamraterna velat göra länge, de visste inte bara vad. Eftersom Agnes och de andra gillar att sjunga kläcktes så småningom idén om att hålla i en konsert.

– Vi kommer att sjunga ”Tears in heaven” av Eric Clapton, den symboliserar så mycket, säger Agnes.

När Gustavs pappa Mattias hörde talas om välgörenhetskonserten blev han rörd.

– Det är helt fantastiskt och det värmer i hjärtat, säger han.

Efter Gustavs bortgång, startade han och hans fru ett ideellt välgörenhetsprojekt under namnet Gustavs Vänner, för att samla in pengar till Barncancernfonden.

– Under åren som Gustav var sjuk så har vi fått ett stort stöd genom Barncancerfonden. När han gick bort kände vi därför att vi ville hedra hans minne och hjälpa andra cancersjuka barn, säger han.

Nu vill klasskamraterna göra samma sak och hoppas att konserten ska dra in mycket pengar. Men framför allt vill de minnas Gustav för den fina person han var.

– Han var fantastisk och vi kommer aldrig att glömma honom, säger Agnes.

Gustavs Vänners Facebooksida hittar du här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset