Hillary Clinton med sin make, tidigare president Bill Clinton.
Hillary Clinton med sin make, tidigare president Bill Clinton.

Herr president? Förste herre? Eller kanske guvernör Clinton?Vad ska Bill kallas om Hillary vinner presidentvalet?

När dottern Chelsea presenterade sin far på scenen under den sista kampanjspurten för Hillary Clinton i Philadelphia var det med: President Clinton.

Som brukligt i USA för alla presidenter, även efter det att de fått efterträdare på posten.

Men med två möjliga president Clinton i Vita huset har titeln för Bill vållat huvudbry.

Ny titel

Det har funnits många första damer genom åren, men aldrig en make till en kvinnlig president, en som i det här fallet dessutom skulle återvända till Vita huset, inte som folkvald utan som partner.

Med en vald president Clinton måste det till en ny formell titel för ex-president Clinton.

Många har föreslagit "förste herre" (first gentleman), eftersom det finns flera exempel på delstatsnivå där kvinnliga guvernörers äkta män kallas just detta. Efter långt resonerande är det också en titel som många svenska medier enats om, om inte "herr president" skulle funka.

Den tidigare guvernören från Arkansas Bill Clinton valdes till president 1992 och igen 1996. En expert på etikett i The Washington Post har sagt att det mest korrekta skulle vara att Bill Clinton återgår till att kallas efter det högsta ämbetet före presidentskapet. Guvernör Clinton alltså.

Samma titel

Men Allida Black, expert på rikets första damer, säger till AFP att det inte finns någon tvekan. Bill Clintons titel kommer att vara densamma.

– Vid formella händelser, som statsmiddagar, kommer det att vara president Clinton och tidigare president Clinton, säger Black.

– Jag gick igenom samma sak med Bush-familjen, säger hon och hänvisar till George Bush, USA:s 41:a president, och hans son George W Bush, USA:s 43:e president.

– Vi hade president Bush och tidigare president Bush, och när de framträdde tillsammans introducerades de så, och det kommer att vara på samma sätt för Clintons.

Om Hillary däremot varit gift med en man som inte varit president i USA skulle titeln bli "förste herre", enligt Black.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset