Utredare undersöker platsen för explosionen i stadsdelen Chelsea på Manhattan i New York.
Utredare undersöker platsen för explosionen i stadsdelen Chelsea på Manhattan i New York.

Det är ännu oklart vad som orsakade explosionen i New York, där 29 personer skadades. Inget tyder på att händelsen har kopplingar till internationell terrorism, enligt delstatens guvernör Andrew Cuomo.

– En bomb som exploderar i New York är uppenbarligen en form av terror, men denna händelse är inte kopplad till internationell terrorism. Det finns med andra ord ingen koppling till Isis eller liknande, säger Cuomo som använder en akronym för Islamiska staten.

– Men vi befinner oss i ett tidigt skede i utredningen, konstaterar han.

Enligt polischefen i New York har ingen organisation eller person sagt sig ligga bakom explosionen.

Har lämnat sjukhus

Det var en container på Manhattan som exploderade vid 20.30-tiden på lördagskvällen lokal tid. Hundratals människor sågs fly från platsen och detonationen skadade bilar och krossade fönsterrutor.

– Vi var på väg in på hotellet när det skedde. Man kände som en lättare vibration och det var en känsla av att något inte stämde, berättar svenskan Hannah-Sophia Karjalainen på semester i New York.

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om att någon svensk skulle ha skadats i explosionen.

På söndagen kunde samtliga som skadades i explosionen lämna de sjukhus där de fått vård.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio vädjar till allmänheten om att lämna tips om händelsen. Han säger samtidigt att säkerhetspådraget "aldrig har varit större" i New York när världens stats- och regeringschefer kommer till FN:s generalförsamling.

Kopplad till mobil

Fyra kvarter från explosionsplatsen i stadsdelen Chelsea hittades senare ytterligare en ny misstänkt sprängladdning. Stora delar av närområdet spärrades av medan den avlägsnades av polisens bombgrupp.

Kablar var kopplade till den misstänkta sprängladdningen, som också var ansluten till en mobiltelefon, uppger källor för CNN.

De båda presidentkandidaterna har också kommenterat explosionen.

– Vi måste ta i med hårdhandskarna. Vi måste verkligen ta i med hårdhandskarna, säger den republikanske presidentkandidaten Donald Trump.

– Jag tycker att det är bättre att vänta till man har mer information innan man drar några slutsatser, säger den demokratiska kandidaten Hillary Clinton.

Andres Kudacki/AP/TT
En person har fått allvarliga skador i explosionen på Manhattan i New York.
Andres Kudacki/AP/TT
Borgmästare Bill de Blasio, i mitten, och polischef James O'Neill, till vänster, under en presskonferens om explosionen.
Andres Kudacki/AP/TT
Polis patrullerar efter explosionen i New York.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset