Professor Leif GW Persson misstänker att den morddömde  Kristofers Kastellanoss, fick hjälp att rymma.
Professor Leif GW Persson misstänker att den morddömde Kristofers Kastellanoss, fick hjälp att rymma.

Morddömde Kristofers Kastellanoss lyckades rymma vid en kisspaus förra veckan. Professor Leif GW Persson misstänker att han fick hjälp. ”I Laxå finns han inte kvar, så där måste han ha haft någon jävel som har hjälpt honom därifrån”, säger han.

Under torsdagen transporterades morddömde Kristofers Kastellanoss, 25, mellan Göteborg och Sala. I närheten av Laxå ska han ha bett om en paus, och lyckades då att rymma.

– Såvitt jag förstår var han fängslad, och hade handfängslet kopplat till midjan, och så ville han gå av för att pinka, säger professor Leif GW Persson.

Snuten har ju avbrutit sökandet

– I Laxå finns han inte kvar, så där måste han ha haft någon jävel som har hjälpt honom därifrån. Det är väl den enda rimliga förklaringen, för snuten har ju avbrutit sökandet efter honom.

GW: Han är sannolikt utomlands

En stor polisstyrka sökte efterKristofers Kastellanoss i skogen, och även Nationella insatsstyrkan kallades in utan att han kunde gripas. Under fredagen meddelade polisen att de slutat leta efter honom i området han försvann.

LÄS MER: Därför går polisen inte ut med bild på morddömd rymmare

Han är nu internationellt efterlyst, och Leif GW Persson utesluter inte att han har lyckats lämna landet.

– Om han har utländsk anknytning har han sannolikt tagit sig dit, säger han.

”En riktig tabbe”

Rymningen har mötts av skarp kritik.

– Det finns olika säkerhetsgrader gällande fängsel. Standarden är att personen har handfängsel som sitter fast i ett bälte, och att en personal håller i. Det här verkar sannerligen vara en riktig tabbe, sa en person med god insyn i kriminalvårdens transporttjänst till Metro.

Ett liknande fängsel bar bland annat den norske massmördaren Anders Behring Breivik, då han fördes till och från rättssalen i Oslo.

– I princip alla som förflyttas har minst det. Nästa nivå är att två kriminalvårdare håller i personen. Vid den sista nivån har personen även fotfängsel, sa personen till Metro.

Kriminalvården utreder nu hur rymningen kunde inträffa.

Kristofers Kastellanoss dömdes nyligen till 14 års fängelse för ett brutalt knivmord. Domen är överklagad.

LÄS MER: Krimvården svarar på kritik om rymmare och ”Breivikbälte”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset