Gwynedd fick en apelsinstor knöl på magen efter förloss­ningen när hon tränade fel. Hon är kritisk mot att magdelning inte uppmärksammas mer.

Nora Lorek/TT
Gwynedd Forsberg, 35, här med dottern Adele, 3, och sonen Max, 6, är kritisk mot att det inte talas mer om  magmuskeldelning. – Det är sjukt att det är först nu som man har börjat uppmärksamma att det är ett problem,  säger hon.

En dag för två år sedan kände Gwynedd Forsberg, 35, hur hon fick plats med nio fingrar mellan magmusklerna när hon låg på rygg. I samma veva förstod hon att ryggvärken hängde ihop med att magmuskulaturen hade delat sig under graviditeterna med Max, 6, och Adele, 3, och att hon var tvungen att göra allt för att bli fri från krämporna.

►LÄS MER: Kvinna trodde hon var gravid – hade 4-kilos tumör i magen

– Det var då jag bestämde mig för att ta tag i mitt liv och börja träna, äta bättre och gå ned i vikt.

Hon anmälde sig till en pilatesstudio för att lära sig hur hon skulle träna magen för att lyckas, och för varje månad som gick såg hon hur den drog ihop sig. Men någonting gick fel på vägen – en apelsinstor knöl dök upp kring naveln. Hon vände sig till landstinget, men efter att ha väntat i tio månader betalade hon en privatläkare som sydde ihop magmusklerna och konstaterade att knölen var tarmarna som hade trängt sig ut genom mellanrummet.

►LÄS MER: Fick veta att hon var gravid – en timme senare födde hon

Gwynedd säger att hon ställer in sig på att få börja om med träningen när ­magen har läkt.

– Jag möter hela tiden personer med samma problem som frågar hur de kan få hjälp och var de ska börja, att de har sökt hjälp men att det inte finns någon som hjälper dem. Det är knappast nytt, kvinnor får gå med sina problem och rygg­ont under resten av sina liv i värsta fall, det är sjukt att det är först nu som man har börjat uppmärksamma att det är ett problem.

”Många känner att de inte får hjälp”

I dag, lördag, uppmärksammas mammamage-­dagen som instiftades förra året av träningsexperten Katarina Woxnerud.
 
– Många kvinnor med problem med magen och bäckenbottenmusklerna efter graviditeten känner att de inte blir sedda, hörda ­eller får hjälp. Det handlar om 40 000 kvinnor varje år som beräknas ha kvarvarande problem efter förlossningen, säger hon.
 
 
– Målet med hela ­dagen är att få upp det på tapeten och öka kunskapsnivån bland yrkespersoner som möter kvinnorna i första ledet.
 
Katarina Woxnerud, som har utvecklat en träningsapp för kvinnor efter förlossning, rekommenderar övningar som aktiverar de djupa magmusklerna – i motsats till att göra situps.
 
– Man måste börja med det lilla lätta för att sedan kunna gå på tyngre. Det är inte det tunga tuffa som gäller, det kan skada ännu mer.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset