Det finns en mängd förseelser som gymmen inte uppskattar att medlemmarna gör.
Det finns en mängd förseelser som gymmen inte uppskattar att medlemmarna gör.

Folk som tar evigheter på sig att bli klar med en maskin, som inte torkar av sakerna de använt eller som aldrig gör rent efter sig i duschen. Metro har vänt sig till gymmen själva för att ta reda på hur deras medlemmar inte får bete sig.

Metro har varit i kontakt med fem olika gymkedjor som är aktiva i Sverige, som berättar om vad de har för regler och vad de kan irritera sig på hos sina medlemmar.

Gym 1

Vad får en medlem inte göra på era gym?

– Hos oss får du inte släppa in kompisar, ha på dig uteskor och du måste städa undan vikterna efter dig. Det står i medlemsvillkoren.

Vilka andra saker kan ni irritera er på?

– Vi har historier om personer som grillar korv och kokar mat på bastuaggregatet så att brandlarmet går. Andra har viftat med samurajsvärd på ett helt vanligt gym och försökt övernatta i omklädningsrummen efter stängningsdags.

Gym 2

Vad får en medlem inte göra på era gym?

– På våra gym är vi väldigt tydliga med att alla ska ställa undan vikter, torka av maskiner efter användning och vara hygieniska i omklädningsrummen. Missköter du detta riskerar du att stängas av.

Vilka andra saker kan ni irritera er på?

– Det är framför allt saker i omklädningsrummen. Vissa gånger finns på spår av folk som kissat i duscharna, till exempel. Andra är väldigt pigga på att spruta stora mängder parfym, vilket är problematiskt eftersom det finns de som är allergiska.

Gym 3

Vad får en medlem inte göra på era gym?

– Vi fokuserar snarare på vad du får göra och hur du förväntas bete dig. Självklart måste vissa regler förtydligas ibland, och då brukar det handla om att inte släppa tunga vikter i golvet och att inte lämna värdesaker i skåpet.

Vilka andra saker kan ni irritera er på?

– Inte så värst mycket faktiskt. Stora kompisgäng som tar upp en maskin eller skivstång i flera timmar kan vi säga till ibland. Då uppmuntras de att dela upp sig och göra olika övningar, så att andra också hinner träna.

Gym 4

Vad får en medlem inte göra på era gym?

– Låta bli att lyssna på personalen. Det står i våra medlemsvillkor. Konkreta saker kan vara att du inte får ha på dig utomhusskor, som vi har en del problem med. Folk verkar tycka det är jobbigt att ta med sig ett par skor extra, så under vintermånaderna blir det väldigt blött.

Vilka andra saker kan ni irritera er på?

 – När folk använder maskinerna på ett sätt som kan vara skadligt både för medlemmen och maskinen. En gång var det en person tränade biceps med tunga vikter, samtidigt som hen sprang på löpbandet. Vi är i vanliga fall öppna för kombinerade träningsformer, men det här hade kunnat gå riktigt illa.

Gym 5

Vad får en medlem inte göra på era gym?

– Vi tar kraftigt avstånd från doping och jobbar aktivt med att hålla det borta från våra gym. I övrigt är det inte okej att släppa in kompisar som inte är medlemmar, eller att lämna kvar saker i skåpen över natten.

Vilka andra saker kan ni irritera er på?

– Det kommer in en del klagomål på att folk sprider ut sig väldigt mycket i omklädningsrummen. Vi hör dagligen om medlemmar som tar ut sina saker från sitt skåp, sprider ut det över bänkarna och sitter en stund med telefonen. Vi kan dels tycka att de som irriterar sig på det kan säga till personen själv, men förstår att de hellre säger till oss.

LÄS MER: Etikettexperten: Så ska du bete dig ombord på flyget

LÄS MER: Vett och etikett: Då förväntas du ha med dig ”gå bort-present”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset