Gymnasieelev höjer rösten efter storfusket i nationella provet i matematik 2b. OBS. Bilden är en genrebild.
Gymnasieelev höjer rösten efter storfusket i nationella provet i matematik 2b. OBS. Bilden är en genrebild.

Efter storfusket på nationella provet i matematik 2b kan eleverna i landets gymnasieskolor enligt Skolverket få göra ett ersättningsprov. En förstaårselev vid Östra Reals gymnasium i Stockholm som Metro pratat tycker att det är helt rätt – och kräver att alla elever ska få göra om provet.

Många av landets gymnasieelever kunde redan svaret på det nationella provet i matematik 2b när de på måndagen satte sig vid skolbänkarna.

Efter att en elev på en Stockholmsskola på något sätt lyckats fota av facit i lärarrummet spreds de rätta svaren i rasande fart till elever på flera skolor, via mms och sociala medier. Skolverket reagerade på avslöjandet om fusket och meddelade på onsdagen att ett ersättningsprovet kan användas, ett beslut som är nära unikt.

En 16-årig förstaårselev på en gymnasieskola i Stockholm som Metro pratat med läser matematik 2c och skrev i tisdags provet, som är steget över den kurs där provfusket förekommit. Hon har tagit del av uppgifterna om ersättningsprov, men menar att samtliga elever borde få skriva om provet, inte bara de som gjort provet i matematik 2b. Enligt henne var majoriteten av C- och A-frågorna i nationella provet samma för 2b och 2c, och därför är svaren inte representativa för elevernas kunskaper. 

Efter skolfusket – nu kan nationella provet behöva göras om

– Den svenska skolan ska vara likvärdig. Det är orättvist, det är fel om inte alla får göra om. Man kan göra flera olika saker för att lösa det, men det rättvisaste vore att alla får göra om sina prov.

Hon säger att rektorerna och Skolverket måste ta sitt ansvar och göra något åt fusket i skolorna, som hon menar finns i alla skolor oavsett hur bra betyg eleverna har, även i "fina skolor".

– Självklart är det svårt att se till att det inte sker. Men man kan till exempel se till att man släpper proven precis innan de ska skrivas och att man gör dem på datorer. Vi använder digitala verktg i andra ämnen, så varför inte i det här?

Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket, säger till Metro att Skolverket under dagen diskuterat om beslutet om ersättningsprov kommer att påverka elever som tagit de andra proven. På onsdagseftermiddagen kom beslutet:

– Ersättningsprov ska vara möjligt även för de som har gjort 2a och 2c, säger Ragert till Metro.

Karin Hector-Stahre, enhetschef på enheten för prov och bedömning på Skolverket, säger till Metro att de ser allvarligt på det som hänt.

– Det är mycket arbete som går till spillo. Dels alla elever som har pluggat inför provet och förberett sig för det här och lärare som har förberett proven. Det här måste betyda att prov inte hanteras på ett säkert sätt på skolorna, och då har man inte följt de anvisning som vi gett.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset