Eleonora Jevrell från gymnasium.se driver Gymnasievalspodden.
Eleonora Jevrell från gymnasium.se driver Gymnasievalspodden.

I den nystartade ”Gymnasievalspodden” reder Eleonora Jevrell från gymnasium.se ut frågetecken kring allt från extrajobb under gymnasiet, till att hur man blir politiskt aktiv i sin ungdom. “Det är ett stort val, men det är även helt okej om det blir fel”, säger hon.

Hur är det att bo på internat eller att gå på ett idrottsgymnasium, vad har influencers gått på gymnasiet och hur söker man extrajobb?

Det är några av de frågor som ges svar på i nya ”Gymnasievalspodden”, en podcast skapad av gymnasium.se om det stora, men enligt programledaren på många sätt ej så avgörande, gymnasievalet.

– När jag själv sökte tänkte jag att mitt gymnasieval skulle spegla och påverka alla mina framtida val. Så tror jag att många fortfarande också tänker, men det stämmer inte. Det är ett viktigt val, men absolut inte det viktigaste, säger Eleonora Jevrell som programleder podden.

LÄS MER: Alexander Pärleros: Mina bästa karriärtips till studenter

Varför har ni startat den här podden?

– Dels hoppas vi att man ska lära sig någonting. Många har väldigt mycket frågor som man genom den här podden kan få svar på. Men jag tror också att den kan lugna nerverna hos de som står inför sitt val. Det är ett stort val som bör tas på allvar, men det är även helt okej om det blir fel. Man kommer komma dit man ska även om man väljer fel första gången.

I ett avsnitt pratar Eleonora Jevrell med politikern och språkrådet Hanna Lidström om hur hon redan som 15-åring började engagera sig politiskt. Även Lidströms råd är att inte ta gymnasiet på allt för stort allvar.

– Hon var själv politiskt aktiv på gymnasiet och sa i intervjun att: ”Man får skolka ibland”. Även om det inte är något som är helt “rätt” att säga, kommer man att klara sig ändå om man prioriterar rätt. Det finns så himla många sätt att ta sig fram om man verkligen vill någonting.

I podden bjuder nu in olika experter som får tipsa om ämnen som rör gymnasiet. Lär du dig själv någonting?

– Ja, verkligen. Dels lärde jag mig jättemycket av jobba extra-avsnittet med Anna Åslund. Sen är det intressant att höra experter berätta om hur olika saker fungerar, som behörighet och liknande. Trots att jag jobbar heltid med gymnasiefrågor så finns det många små regelverk som jag inte har koll på.

LÄS MER: Stipendieproffsets trick: Är med i samtliga nationer

Vilket tips vill du ge blivande gymnasieelever?

– Gymnasievalet är inte på liv och död. Man ska inte se det som ett misslyckande om man behöver gå om ett år eller vill byta program, utan det är snarare ett privilegium. Vi har sådana enorma möjligheter som inte alla länder har.

Fakta:

Namn: Eleonora Jevrell
Yrke: Kommunikatör på gymnasium.se
Ålder: 25 år
Läste på gymnasiet: Teknikprogrammet på Nacka gymnasium

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset