Evelina Asp går på Kungsholmens gymnasium, Stockholms svåraste skola att komma in på. Här klättrar hon under skolans friluftsdag.
Evelina Asp går på Kungsholmens gymnasium, Stockholms svåraste skola att komma in på. Här klättrar hon under skolans friluftsdag.

Nu är det dags för elever födda 1996 att söka till gymnasiet. Metro har tagit reda på vilka skolor som var svårast att komma in på förra året – och vilka som tog emot alla.

I morgon är sista dagen för Stockholms niondeklassare att söka till gymnasiet. En stor omställning väntar eleverna som får nya kamrater, lärare och skolämnen. Men det gäller att jobba hårt och få högst betyg i nästan alla ämnen om man vill komma in på någon av toppskolorna i innerstan.

– I princip är det alltid samma skolor som ligger högst upp. Det är antagligen på grund av tradition, rykte och status, säger Charlott Andersson, chef för gymnasieantagningen i Stockholms län.
Högst upp på listan finns Kungsholmens gymnasium följt av bland
andra Södra Latin, Enskilda gymnasiet och Norra Real.

Evelina Asp, 17, går andra året på Kungsholmens naturprogram med inriktning naturkunskap och körsång.

– Alla är väldigt fokuserade på skolan. Det är hård konkurrens om betygen och det blir att man utmanar sig själv och varandra för att bli ännu bättre, säger hon.

För att komma in på samma program som Evelina Asp måste man ha högsta betyg i nästan alla ämnen. Tvärtom är det på över 50 program – där kommer alla som söker in.

– Det beror på att årskullarna successivt krymper och utbudet av fri­skolor ökat. Många skolor kommer på sikt behöva stänga igen eller skära
ner, säger Charlott Andersson.

Fotnot: 320 poäng är MVG i alla ämnen. Godkänt är värt 10 poäng, väl godkänt 15 och mycket väl godkänt 20.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset