De ensamkommande flyktingbarn som går på gymnasiet ska få möjlighet att stanna längre via tillfälliga uppehållstillstånd som sträcker sig över studietiden, även om de fyllt 18, föreslår regeringen. Arkivbild.
De ensamkommande flyktingbarn som går på gymnasiet ska få möjlighet att stanna längre via tillfälliga uppehållstillstånd som sträcker sig över studietiden, även om de fyllt 18, föreslår regeringen. Arkivbild.

Regeringen har kommit överens om en lagändring som ger ensamkommande flyktingbarn, som har riskerat utvisning på sin 18-årsdag, rätt att stanna om de studerar på gymnasiet.Moderaterna säger nej till förslaget.

– För de barn som kom hit före de skärpta reglerna, läser på gymnasiet och på grund av en ändrad praxis har mött en stor osäkerhet i och med att man ska lämna när man fyller 18, ger vi möjlighet till de längsta tillgängliga tillfälliga uppehållstillstånden, fyra år. Det är för att skapa en ökad trygghet för de här barnen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till TT.

Ny praxis

Den här gruppen, som inte anses ha skyddsbehov men som saknar ordnat mottagande i hemlandet, fick tidigare oftast permanent uppehållstillstånd. Men efter ett nytt – och kritiserat – ställningstagande från Migrationsverket i somras får dessa ensamkommande flyktingbarn endast tillfälliga uppehållstillstånd fram till 18-årsdagen.

Nu vill alltså regeringen låta de ungdomar som går på gymnasiet få möjlighet att stanna längre via tillfälliga uppehållstillstånd som sträcker sig över studietiden, vilket Ekot var först att rapportera om. Efter utbildningen har man, om man etablerat sig och skaffat ett arbete, möjlighet att få ett permanent uppehållstillstånd.

Moderaterna säger nej till förslaget.

Måste vara skillnad

– Det verkar som att Stefan Löfven nu börjar ge efter för Miljöpartiet i migrationspolitiken. Att förlänga tiden för personer som en gång har fått avslag på sin asylansökan tycker vi är fel. Det måste vara skillnad mellan ja och nej i asylpolitiken, säger partiets migrationspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.

Han anser att det bara kommer att försvåra återvändandet om man skjuter upp beslutet. Enligt Gustav Fridolin är skillnaden ändå viktig.

– Det är en väldigt svår situation som barnen är i, men det är en väldig skillnad att behöva vara rädd för att man rycks upp mitt under gymnasieutbildningen och skickas tillbaka enbart för att man passerat ett datum, och att få ett av de längsta tillgängliga tillfälliga uppehållstillstånden, säger Fridolin.

"Skrota lagen"

Rädda barnen hoppas att förändringen ska kunna minska oron, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

"Även om vi fortsatt menar att det är nödvändigt att helt skrota den tillfälliga utlänningslagen för barn och barnfamiljer, är regeringens lagändring nu ett steg i rätt riktning" enligt generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset