Mesut Özil (i mitten) var en av flera tyska spelare som hade det tufft mot Mexiko. Janne Anderssons Sverige blir också en svår nöt att knäcka.
Mesut Özil (i mitten) var en av flera tyska spelare som hade det tufft mot Mexiko. Janne Anderssons Sverige blir också en svår nöt att knäcka.

Tyskland kommer att äga bollen och pressa på. Det är precis så som Janne Anderssons landslag vill ha det. "Blågult" har en kanonchans att få med sig minst en poäng, skriver Metros sportredaktör Filip Häggberg.

Sverige har aldrig haft ett bättre läge att besegra Tyskland. Och jag skriver inte det för att Blågult såg ut som ett världsmästarlag mot Sydkorea, för det gjorde de inte. Jag skriver det inte heller för att tyskarna skulle vara lamslagna efter förlusten mot Mexiko, för det tror jag inte heller med rutinen de spelarna besitter.

Men rent spelmässigt är ett lag som Sverige förmodligen det som passar tyskarna allra sämst just nu. Matchbilden är given: Tyskland (som måste vinna) kommer att äga bollen, Sverige kommer att vara tillbakatryckta.

Det är precis så Janne Anderssons landslag vill ha det.

Samma matchbild som mot Mexiko

Sverige har gång på gång visat att ingen stor nation går säker när det verkligen gäller, fråga bara Frankrike och Italien.

Lägg därtill att matchbilden när ”Die mannschaft” mötte Mexiko i söndags var precis som den vi väntar oss på lördag – och tyskarna imponerade inte.

LÄS MER: Twittrande VM-experten: Så stor chans har Sverige mot Tyskland

Ett naivt tyskt lag tryckte på hårt och pressade högt, förmodligen för högt, från start. Mexikanerna tackade, tog emot, och kontrade Tysklands annars organiserade lag i spillror.

Sverige må inte ha någon spelare med Carlos Velas flyt eller Hirving Lozanos speed, men det hade vi inte mot Frankrike eller Italien heller.

Tysklands förbannelse i andra matchen

Då räckte det med ett Ola Toivonen-mål från halva plan efter ett målvaktsmisstag och ett medelmåttigt Jakob Johansson-skott för att vinna.

Tyskland har tagit VM-medalj i fyra raka turneringar, men har haft det svårt i den andra gruppspelsmatchen varje gång. 2002 blev det kryss mot Irland, 2006 fick tyskarna in ett sent segermål mot Polen, 2010 förlust mot Serbien och 2014 oavgjort mot Ghana.

Nu måste de vinna, annars talar mycket för att de regerande mästarnas VM-resa tar slut redan efter gruppspelet.

LÄS MER: Hur VAR det nu igen? Så här funkar fotbollens nya teknik

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset