"Det är inte bara ovärdigt att säga att Sverige har haft tur – det är fel."
"Det är inte bara ovärdigt att säga att Sverige har haft tur – det är fel."

Blågult kallas "tråkiga" och anklagas för att ha tur. Men hade lag som Italien, Nederländerna eller Spanien gjort samma resultat och spelat likadan fotboll som Sverige hade de hyllats till skyarna som taktiska genier, skriver Metros sportredaktör Filip Häggberg.

Dåliga förlorare har funnits inom idrotten sedan den började utövas. Fotbollen är inget undantag.

Ibland hörs de, ibland inte.

En sak är i alla fall säker. Sverige är experter på att göra lag till dåliga förlorare.

Det dröjde inte mer än fem minuter efter slutsignalen mot Schweiz med att motståndarna skulle betona hur orättvist det var att Blågult avancerade till kvartsfinal.

LÄS MER: Marcus Leifby: ”Inga stjärnor i det svenska laget? Vi har ju Janne!”

”Sån total tur Sverige har”, sa anfallaren Josip Drmic. ”Det laget som vann i dag, i det här fallet Sverige, hade tur”, sa Haris Seferovic.

Det är inte bara ovärdigt att säga så – det är fel.

Jag kan räkna till fyra bra målchanser till Sverige i första halvlek, Schweiz hade en. Det var exakt samma matchbild som mot Mexiko. Blågult skapade flera, fina lägen i första halvlek, för att sedan göra ett förlösande mål i andra halvlek.

Det är inte bara ovärdigt att säga att Sverige hade tur – det är fel.

Sen är det bara naturligt att laget som ligger under äger bollen och trycker på för en kvittering. Så ser det ut i alla matcher, i alla ligor, i alla turneringar.

Skotten Pat Nevin satt i engelsk radio och påstod att ”det inte var förvånande att matchen avgjordes av ett skott som tog på en försvarare” och att det engelska laget ”vinner över Sverige 99 gånger av 100”.

På vilka grunder? England tvingades till ett straffavgörande mot ett för dagen dåligt och okoncentrerat Colombia. Skapade de en massa målchanser för att avgöra matchen för det? Nej.

LÄS MER: OS-hjältens tips till VM-herrarna: Så presterar ni till max

Hade lag som Italien, Nederländerna eller Spanien gjort samma resultat och spelat likadan fotboll som Sverige hade de hyllats till skyarna som taktiska genier.

Men kanske är det positivt att vara lilla Sverige då. Vi blir i stället rejält underskattade och gör motståndarna dåliga.

Och får skratta åt dåliga förlorare efter matchen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset