Mannen häktades av Värmlands tingsrätt. Arkivbild.
Mannen häktades av Värmlands tingsrätt. Arkivbild.

Den 80-årige mannen avbröt misshandeln av en kvinna i Arvika och tog sedan också en bild av den misstänkte gärningsmannen. Nu har fotot lett till att en man i 30-årsåldern häktats misstänkt både för misshandeln och två fall av sexuellt ofredande.

– Jag tog stora risker när jag tog bilden, men jag var tvungen att göra det. Om jag inte gripit in hade jag inte fått frid i min själ efteråt, säger den 80-årige mannen till Arvika Nyheter.

Det var i början av juli som den äldre mannen under en eftermiddagspromenad hörde en kvinna ropa på hjälp. Enligt åklagare Barbro Brännlund hade den misstänkte gärningsmannen stoppat fingrarna i halsen på kvinnan och hon var nära att svimma. Det var i det läget som 80-åringen dök upp.

Pekades ut

– Jag hörde att hon var på väg att sluta andas. Hon hade dött om inte jag gripit in, säger han till tidningen.

Han tog också en bild på den misstänkte mannen som varit spårlöst försvunnen sedan överfallet. Ända till i fredags när två 17-åriga flickor anmälde att de blivit sexuellt ofredade av en man under Hamnfestivalen i Arvika. Mannen pekades ut och greps av polis. Hans utseende kopplades relativt snart ihop med det signalement som fanns från den tidigare misstänkta misshandeln.

– Det är bilden som gör att man kan identifiera mannen. Han hade till och med samma kläder vid de båda tillfällena, sade åklagare Barbro Brännlund i samband med häktningsförhandlingarna i Värmlands tingsrätt.

Mannen, vars identitet är okänd, häktades på sannolika skäl för både överfallet och de sexuella övergreppen. Han medger att det är han på bilden som 80-åringen tagit men nekar till brott.

– Jag minns inte, har han förklarat i förhör.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset