Advokaten Thomas Bodström representerar nu den 48-årige folkmordsanklagade rwandiern från Örebro. Arkivbild.
Advokaten Thomas Bodström representerar nu den 48-årige folkmordsanklagade rwandiern från Örebro. Arkivbild.

Den 48-årige tidigare rwandiern som sitter häktar anklagad för folkmord och grovt folkrättsbrott förklarar sig oskyldig.Han har tidigare också vittnat i utredningen mot en man som 2013 dömdes för spioneri mot rwandiska regimkritiker.

– Min klient tillbakavisar allt, säger hans nya advokat, den tidigare ministern Thomas Bodström i en kommentar till Nerikes Allehanda.

Mannen, som är från Örebrotrakten, häktades på torsdagen vid Stockholms tingsrätt. Häktningen har skett på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Han begärde och fick då Thomas Bodström som försvarare, då denne tidigare haft flera mål som rör folkmorden i Rwanda 1994.

Omkring 800 000 människor dödades under folkmordet som leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

48-åringen vittnade själv i utredningen mot en man som 2013 dömdes i Örebro tingsrätt till åtta månaders fängelse för att ha spionerat på rwandiska regimkritiker, rapporterar Sveriges Radio P4 Örebro.

Den 48-årige mannen kom till Sverige 1998 och blev svensk medborgare 2006, enligt polisen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset