Danska polisbilar. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Danska polisbilar. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Danmark TT

En 30-årig syrisk man har häktats i Danmark misstänkt för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn. Mannen är bosatt i Malmö och har tidigare friats för ett attentat mot en shiamuslimsk lokal i staden.

"Vi ser med stort allvar på planerna på ett terrorangrepp mot Danmark, och vi är tillfreds med att rätten har häktat den misstänkte", säger åklagaren Sidsel Klixbüll i ett pressmeddelande.

Det planerade terrordådet mot Köpenhamn ska ha föreberetts i november 2016 tillsammans med en annan man, enligt polisen.

Skulle detonera

Enligt häktningsbeslutet har 30-åringen planlagt att döda eller skada slumpvis utvalda personer genom att anfalla dem med kniv och sedan detonera en sprängladdning. Men detta misslyckades då medgärningsmannen, en 21-årig landsman, stoppades när han ville resa in i Danmark från Tyskland, uppger Köpenhamnspolisen.

30-åringen har pekats ut som IS-anhängare. Han friades i april av tingsrätten i Malmö sedan han åtalats för en brandattack mot en shiamuslimsk festlokal. Mannen har fortsatt betraktats som en säkerhetsrisk av Säpo och har varit belagd med anmälningsplikt hos polisen, skriver Sydsvenskan.

30-åringens advokat Lars Edman säger till SVT Nyheter Skåne att mannen hela tiden varit bosatt i Malmö.

Så i måndags i förra veckan kallades jag till möte i Köpenhamn med den svenska polisen närvarande. Nya misstankar presenterades, säger han.

Dömdes i Tyskland

21-åringen dömdes i somras till sex år och sex månaders fängelse av en domstol i tyska Ravensburg för planer på ett terrordåd i Köpenhamn. Han hade ett drygt halvår tidigare försökt resa in i Danmark med 17 000 tändstickor, ett paket fyrverkerier, 17 batterier, sex walkie-talkies och två köksknivar.

Terrorrörelsen IS har via ett av sina propagandaorgan tagit på sig attacken mot den shiitiska lokalen.

Den misstänkte 30-åringen är häktad fram till den 15 januari.

Danska polisbilar. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Danska polisbilar. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset