Över hälften av KD-väljarna från förra valet har idag övergett partiet, och flest sympatisörer har man förlorat till SD. Det visar en analys av Yougov/Metros senaste opinionsundersökning.

TT

Nyligen firade Kristdemokraterna sitt 50-årsjubileum, men någon klang- och jubelstämning råder knappast i partiet. Mätning efter mätning placerar KD under fyraprocentspärren till riksdagen. I Yougovs aprilmätning fick partiet 3,8 procent, att jämföra med 5,6 procent i det senaste valet.

En djupare analys av väljarflykten visar, enligt Yougov, att bara 47,5 procent av dem som röstade på partiet 2010 skulle rösta på dem igen om det vore val i dag.

Det betyder att man förlorat över 150 000 väljare på 3,5 år, medan de nytillkomna är avsevärt färre.

LÄS MER: Kristdemokraterna under riksdagsspärren – igen 

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson avböjer att kommentera resultatet, som hon menar är ”märkligt” och inte stämmer med andra mätningar.

Men Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet, håller inte med. 

– Den siffran är inte orealistisk. Det är väldigt stor rörlighet bland väljarna, och KD är ett parti som tappat mycket i opinionen. En tredjedel av sina röster tappade de direkt efter valet, eftersom de var taktikröster.

Enligt undersökningen skulle hela 11,5 procent av de tidigare KD-väljarna nu ha för avsikt att rösta på Sverigedemokraterna i stället.

– Om det är en större ström från KD till SD så är det ett nytt fenomen. Det har vi inte sett tidigare, och jag skulle vilja se fler mätningar innan jag drar några säkra slutsatser, säger han.

Överströmningen till SD kan tyckas märklig eftersom många kristdemokrater är positiva till invandring. Å andra sidan har SD en restriktiv inställning till aborter och är positiva till det kristna arvet, vilket skulle kunna tilltala KD-väljare.

Även Moderaterna har tagit många av de tidigare KD-väljarna, 8,5 procent, men bara tappat 1,1 procent av de egna i motsatt riktning.

Enligt Magnus Hagevi har KD två stora problem. Det ena är att väljarbasen - som i huvudsak är kyrkligt aktiva människor - är för liten. Det andra problemet är bristen på en tydlig profilfråga.

– KD skulle om de fick välja själva ha familjepolitik som sin profilfråga. Men de uppfattas inte som bäst på det området, utan det gör S. Dessutom visar undersökningar att familjepolitik och barnomsorg i allt mindre utsträckning uppfattas som viktiga frågor för väljarna.

Kristdemokraterna är vana vid att hänga löst inför valet, men brukar räddas av taktikröster. Men i år ligger flera av de andra allianspartierna själva pyrt till, och deras sympatisörer kanske blir mindre benägna att ge bort sin röst av taktikskäl.

Enligt Magnus Hagevi kan det dock, paradoxalt nog, vara en fördel för KD att under en längre tid inför valet ligga strax under fyra procent i mätningarna.

– Då hinner informationen nå fram, och man kan få fler taktikröster.

LÄS ÄVEN:
Feministiskt initiativ närmar sig 2 procent

Så samarbetar partierna med artisteliten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset