Umm Mahmoud och hennes fyra barn är flyktingar i Amman i Jordanien.
Umm Mahmoud och hennes fyra barn är flyktingar i Amman i Jordanien.

Först krig, ofattbart våld och förlust av anhöriga och vänner. Sedan en flykt med nya umbäranden, och en tillflyktsort med ofta kärva villkor. Barnen är i dag hälften av alla världens flyktingar – och FN:s barnfond Unicef larmar om särskild utsatthet.

Umm Mahmoud är från södra Syrien, men nu bor hon i Jordaniens huvudstad Amman. Hon flydde till grannlandet med fyra barn för två år sedan, sedan hennes man försvunnit 2012, då han tillfångatogs av en grupp beväpnade män.

Den äldsta dottern, 16-åriga Malak, har nu förlorat två läsår, vilket gör det svårt att börja skolan igen. Men hon och hennes mamma är fast beslutna att det ska gå.

Alltid orolig

Livet är kärvt ekonomiskt. Umm Mahmoud är ensam familjeförsörjare och hon är dessutom alltid orolig för sina döttrar.

– Jag kan inte flytta från den här lägenheten, för i andra hyreshus bor det mest män och jag skulle vara orolig för mina döttrars säkerhet. Till och med här, där det känns tryggt, låser jag lägenhetsdörren genom att ställa gastuben eller tvättmaskinen framför dörren, säger hon till TT.

En rapport från Unicef visar att barnen som är på flykt löper fem gånger större risk än andra barn att inte få gå i skolan. Och om de väl får skolgång möts de ofta av diskriminering och hamnar i utanförskap.

Många risker

Enligt rapporten utgör barn en tredjedel av världens befolkning, men hälften av alla världens flyktingar. Många gånger kommer de från redan traumatiska upplevelser – och under flykten riskerar de dessutom drunkning, undernäring, uttorkning, människohandel, kidnappning, sexuella övergrepp eller mord.

Nästan 50 miljoner barn är på flykt, och även när de når ett område där deras liv inte är i direkt fara, oftast i länder i närområdet, väntar kärva villkor för väldigt många. De får inte fysisk eller psykisk vård, boende eller juridiska rättigheter som barn. Även direkt främlingsfientlighet är ett stort problem, enligt Unicef.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset