Årets Svenska mästare i nyskrivna snapsvisor 2016 är Henrik Carlsson, Stockholm, med visan "Det bästa med en Tesla".
Årets Svenska mästare i nyskrivna snapsvisor 2016 är Henrik Carlsson, Stockholm, med visan "Det bästa med en Tesla".

Snaps, sång och självkörande bilar. Där har ni ingredienserna till en riktig segercocktail. Årets vinnarbidrag i SM i nyskrivna snapsvisor blev "Det bästa med en Tesla". – Jag var inte alls beredd på att vinna, säger svenska mästaren Henrik Carlsson, 26.

"En visa som pekar på livets olika drivkrafter. Ett bränsle för tanken och ett bränsle för tanken."

Juryns motivering till varför Henrik Carlsson korades till svensk mästare i nyskrivna snapsvisor 2016 var nästan lika finurlig som vinnarbidraget.

– Motiveringen var ju fruktansvärt fyndig. Jag önskar att jag hade kommit på det själv så hade det kunnat vara med i texten också, säger Henrik Carlsson.

Hälsning till Elon

26-åringen läser systemvetenskap vid Stockholms universitet och det var också där hans intresse för snapsvisor väcktes, när han gick med i en studentorkester för några år sedan.

Han fick nys om tävlingen för några månader sedan och bestämde sig för att skriva ett bidrag. Melodin blev "Auld lang syne" och texten en hälsning till Elon Musk, grundaren av elbilsmärket Tesla, med en önskan om en självkörande elbil som kan köra hem en "klockan tolv en lördagskväll".

"En algoritm i förarsits, som alltid når sitt mål. Kör aldrig fel och drivs av el, när jag drivs av etanol", avslutas snapsvisan.

Sillunch i Stockholm

– Det pratas så mycket i medier och på internet om självkörande bilar, som vissa säger är framtiden. Jag tyckte att det var ett kul och aktuellt ämne att skriva om, säger Henrik Carlsson.

– De (juryn) tyckte nog att den var kul att sjunga, och de verkade tycka den var rolig också.

Finalen avgjordes under en sillunch (vad annars?) på Spritmuseum i Stockholm. Varje deltagare fick sedan framföra sitt bidrag varefter samtliga runt borden sjöng visan tillsammans.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset