När den unga kvinnan inte ville bli tillsammans med ex-pojkvännen på nytt hämnades han genom att lägga ut hennes nakenbilder på en så kallad revenge porn-sajt.

Skärmdump

Här är sajtens egna beskrivning av verksamheten.

Nu döms den 24-årige Lundabon för grovt förtal till villkorlig dom och samhällstjänst. Han ska också betala 40 000 kronor i skadestånd till sitt offer. 
– Det här är det första tydliga fallet av hämnd-porr i Sverige, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.
Enligt domen ska de röra sig om ett antal mycket intima bilder som visar både kvinnans ansikte och nakna kropp, men också närbilder på hennes kön. När muspekaren förts över bilderna dök ordet ”hora” upp. 
– Rena nakenbilder är inte förtal bara så, det måste kombineras med något annat som i det här fallet med beskrivningen ”hora”, säger Schultz.

►Utsatta kvinnan till Metro: ”Rädd att någon har sparat bilderna”
 
Enligt förundersökningsprotokollet ska 24-åringen ha plockat bort bilderna från sidan någon dag efter att han varit på polisförhör. 
”Jag la upp bilderna för att jag var arg och förbannad. Det var det enda onda som jag gjort mot henne efter allt hon gjort mot mig”, säger han i förhör.

Den aktuella sidan är en amerikansk sajt med en särskild sida för så kallad revenge porn där privatpersoner kan ladda upp sina bilder. Enligt Mårten Schultz är fenomenet utbrett i USA.
– Det är nästan en slags rörelse där. Vad jag vet så finns det ännu ingen motsvarande tjänst i Sverige, säger han.
Han bedömer det utdömda skadeståndet på 40 000 kronor till offret som högt. 
– Skadestånden spretar kraftigt. Nyligen hade vi ett bra exempel där Göta hovrätt sänkte skadeståndet för en samlagsfilm som spridits på liknande sätt från 130 000 kronor till 25 000 kronor, så det här skadeståndet låter spontant som högt, säger han. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset