Det blev vare sig mål eller vacker fotboll när Sverige VM-genrepade mot Danmark på Friends Arena.
Det blev vare sig mål eller vacker fotboll när Sverige VM-genrepade mot Danmark på Friends Arena.

Sverige spelade 0-0 mot Danmark i den näst sista matchen innan VM drar i gång, och tonläget var stundtals hårt mot den svenska insatsen. Men är verkligen oavgjort mot Danmark så dåligt?

När 90 minuter var spelade i lördagens VM-genrep mot Danmark hemma på Friends Arena hade de cirka 40 000 åskådarna på plats inte bjudits på vare sig mål eller någon särskilt publikfriande fotboll.

Sveriges bästa, och kanske enda, farliga läge kom när sju minuter återstod av matchen. Emil Forsberg överstegsfintade sig förbi det danska försvaret innan han skickade över bollen till inbytte Isaac Kiese Thelin, som dock sköt över.

Följden av den händelsefattiga matchen blev att delar av det gulblåa publikhavet buade ut landslaget efter att domaren blåst av, och i sociala medier ställde sig svenska fotbollsfans frågande till hur ett så blekt landslag ska kunna skörda framgångar i Ryssland.

– Det var en stor gäspning hela matchen. Det måste man säga, konstaterade SVT Sports Daniel Nannskog efter matchen.

LÄS MER:Nu finns Metros kompletta VM-guide – här kan du hämta ditt ex

Förbundskapten Janne Andersson själv menade även han att det fanns mer att önska.

– Vårt försvarsspel håller bra, men jag förväntar mig mycket mer av vårt egna spel, sade han till SVT.

Publikfrieri eller inte – är verkligen 0-0 mot Danmark något att bua över?

Det danska landslaget är världens 12:e bästa lag enligt FIFA-rankingen. Därmed rankas laget högre än fotbollsnationer som Holland, Italien, England och Uruguay. Sverige hamnar på plats 23 på samma ranking.

LÄS MER: Sveriges trupp spikad: Här är laget till fotbolls-VM i Ryssland

Lägg där till att VM-genrepet, enligt Janne Andersson själv, inte ska ses som en vanlig match, utan en som ”laget använder för att göra sig klara för VM”.

Eller som sportkrönikören Erik Niva själv utrycker i Sportbladet.

– Här hade ni en provkarta på en truppbredd, en 90 minuter lång demonstration av en hyggligt hög lägstanivå. Det är kanske inte sammanfattningen av säsongens spänstigaste match – men det är sannerligen inte heller något att bua åt.

Tittar man i backspegeln kan man också konstatera genrepen inför stora mästerskap inte brukar skvallra särskilt mycket om hur det går i själva turneringen.

Inför EM 2016 slog Sverige Wales med 3-0 i genrepet. I turneringen skickades Sverige ut redan i gruppspelet – Wales tog sig till semifinal.

LÄS MER: Gyllene Tider har släppt VM-låt – här är reaktionerna

Sveriges startelva

Robin Olsen – Emil Krafth (74), Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist (45), Martin Olsson – Jimmy Durmaz (83), Oscar Hiljemark, Albin Ekdal (45), Emil Forsberg – Marcus Berg (65), Ola Toivonen (65).

 Inbytta:

Pontus Jansson (46)

Gustav Svensson (46)

Isaac Kiese Theilin (65)

Marcus Rohden (65)

Mikael Lustig (73)

Sebastian Larsson (83)

Sveriges träningslandskamper 2018:

Fakta:

Efter att VM-slutspelet säkrats i samband med playoff-segern mot Italien i november har Sverige spelat ett gäng träningslandskamper 2018. Så här har det gått:

7 januari: Sverige – Estland 1-1

11 januari Sverige – Danmark 1-0

24 mars: Sverige – Chile 1-2

27 mars: Rumänien – Sverige 1-0

2 juni: Sverige ­– Danmark 0-0

9 juni: Sverige möter Peru i den sista landskampen innan VM i Ryssland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset