DEBATT: ”Taxibolaget har stängt av den förare jag åkte med i väntan på utredning, själv blir jag nu hotad och hatad via nätet för att jag vågar kritisera ett beteende som inte är okej”, skriver Rebecka Nyberg.

Faksimil Metro.

En taxichaufför sparade ner mina personuppgifter för privat bruk och använde dem för att bjuda ut mig. Händelsen blev viral – därefter har jag i kommentarstrådar över hela nätet kallats både hora och slyna samt fått våldtäktshot.

►LÄS MER: Ubers taxichaufför bjöd Rebecka, 26, på dejt: ”Det var obehagligt”

Jag åker med en taxi från punkt a till punkt b. Taxiresan slutar. Några timmar senare blir jag kontaktad av taxichauffören som då vill ses. Problemet med detta är inte ATT han vill ses. Problemet är att han har sparat mina personuppgifter. Jag skriver på Ubers Facebook för att få återkoppling, INTE för att skapa en debatt.
 
Morgonen efter har några av mina vänner likeat mitt inlägg. Därigenom ser deras vänner inlägget, och dessa vänner råkar vara reportrar på Metro och Dagens industri. Jag har alltså inte kontaktat några medier själv, som många av de vidriga kommentarerna påstår. Medierna kontaktade mig och sa att de gärna skrev en artikel om det inträffade, det ansågs ha nyhetsvärde. Jag valde att kommentera, eftersom jag tycker att sådant här ska exponeras: Företag lever efter samma lagar och regler som vi andra och de ska följa dem.
 
Efter det här har jag blivit kallad ”slynjävel”, ”mupptjej”, ”pojkfrisyr”, ”feministfitta” och ”mediahora” i olika kommentarsfält.
 
För det första: Jag är en människa. Ni som kommenterar känner inte mig och ni har ingen rätt att skriva sådana här kränkande och vidriga saker om mig. Jag har inte förtjänat det och det gör mig jätteledsen.

För det andra: Förstå vad ämnet handlar om. Det handlar inte om att jag blir upprörd över att bli utbjuden eller uppraggad. Det handlar heller inte om att jag vill ha exponering eller pengar, vilket många verkar tro. Det handlar om att en yrkesperson har sparat en kunds personuppgifter för att nyttja dessa privat.
 
För er som fortfarande inte förstår varför detta ytterst opassande, ska jag dra en parallell. Tänk er att personer i andra yrkesroller började höra av sig till människor de mött i sitt arbete. Tänk er att en gynekolog ringer upp sin patient, tänk er att en polis förhör någon och senare skickar ett privat sms för att bjuda ut den förhörda personen. Är det verkligen okej?
 
Det handlar inte om att jag är en oförskämd slynjävel som blir upprörd över att bli utbjuden på dejt. Det handlar om en yrkesperson som har utnyttjat sin position för att komma över mina personuppgifter.

Uber har stängt av den förare jag åkte med i väntan på utredning. Själv blir jag nu hotad och hatad via nätet för att jag vågar kritisera ett beteende som inte är okej.

Rebecka Nyberg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset