På Reddit, 4chan och Facebook spreds teorier om vem som låg bakom Boston-bombningarna.
På Reddit, 4chan och Facebook spreds teorier om vem som låg bakom Boston-bombningarna.

Källkritik är viktigare än någonsin, särskilt i en värld där vem som helst kan sprida vad som helst till hela världen. I vissa fall har lösa rykten och dålig källkoll lett till hemska konsekvenser.

2015 upptäckte en då 19-årig kvinna i Mexiko att hon fick en massa Facebookmeddelanden som anklagade henne för att medvetet ha smittat en gift man med hiv som straff för hans otrohet. Hon visste att det inte stämde.

Det visade sig snabbt att personer hade skapat ett Facebookkonto i hennes namn som i en konversation med en kille ”erkände dådet”. Konversationen spred sig som en löpeld över sociala medier.

19-åringen hade inte hiv, och hade aldrig smittat någon med det. Den 3 juli 2015 publicerade hon en video på sociala medier där hon berättade om ryktena, för att visa hur lätt en persons liv kan förstöras via sociala medier.

LÄS MER: 38-åring skrev falsk efterlysning på Facebook – ville komma åt sin dotter

fake-LARGE

Hängdes ut som våldtäktsoffer

Tidigare under 2016 lades en bild på vad som sades vara en svensk tjej ut på sociala medier, bland annat av Facebooksidan ”I’m white”. I inlägget påstods den svenska tjejen vara offer för en brutal gruppvåldtäkt där gärningsmännen var flyktingar.

Det enda som är sant är att tjejen är svensk. Fotografiet togs av hennes kusin i Stockholm flera år innan bilden lades upp, och stals från personens Flickr-album.

”Det är för jävligt och jag vill inte att den bilden ska användas på nätet”, sa personen som bilden föreställer då till Viralgranskaren.

LÄS MER: Marias identitet kapades – då lurades hennes vänner på pengar via sms

Den 15 april 2013 sprängdes två bomber vid den 117:e Boston marathon-tävlingen, någonting som ledde till tre personers död och att 264 personer skadades. På Reddit, 4chan och Facebook började snabbt teorier om vem som låg bakom dådet spridas.

Snabbt pekades den 22-åriga universitetsstudenten Sunil Tripathi, som varit försvunnen i en månad, ut som gärningsman. En vecka senare hittades Sunil Tripathi död i i Providence-floden, fyra dagar efter det att de riktiga terrorbombarna hittats.

Dödsorsaken var självmord. Redan innan hade hans familj fått stänga Facebooksidan de använt för att hitta sin försvunna son eftersom kommentarsfälten flödade av anklagelser mot honom.

LÄS MER: Nej, de här människorna fejkar inte – deras båt har sjunkit på Medelhavet

simon-LARGE

 
Hängdes ut som försvunnen

2015 delades ett Facebookinlägg som påstod att då 20-åriga Simon Berneblad från Hässleholm var försvunnen. Avsändaren sade sig vara hans pappa. Tillsammans med en bild på Simon hade personen som påstod sig vara hans pappa uppgett att Simon begett sig hemifrån klockan 18 dagen innan för att sedan ha försvunnit.

Men Simon var inte försvunnen, och inlägget delades över 27 000 gånger.

– Jag fick uppemot 20 telefonsamtal från vänner och släkt, sen omkring 60 samtal från random människor som ringde och sa att jag skulle gå hem. Det var fruktansvärt läskigt, sa Simon till Metro 2015.

LÄS MER: Så här ser världen ut – med och utan källkritik

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset