Åklagare vill se hårdare tag mot fuskarna genom strängare straff, med risk för fängelse.
Åklagare vill se hårdare tag mot fuskarna genom strängare straff, med risk för fängelse.

Två åklagare vill att straffet för den som fuskar på högskoleprovet ska bli betydligt hårdare än idag. 15 personer som misstänks för fusk åtalas nu för grovt brott, vilket kan ge upp till två års fängelse.

Fusket under högskoleproven har varit ett omtalat problem de senaste åren. Ett hundratal personer har avslöjats med att fuska, och ligor vars affärsidé har varit att sälja de rätta svaren har sprängts av polis.

LÄS MER: Liga avslöjad: Sålde svar till högskoleprovet – omsatte miljonbelopp

Nu vill två åklagare ta hårdare tag mot fusket genom att införa strängare straff.

– Det är ju ett led i en allvarlig brottslighet, säger åklagaren Henrik Stiernblad till P3 Nyheter.

Under hösten 2016 gillrade Universitet- och högskolerådet en fälla. Genom att byta plats på olika svar kunde 50 personer pekas ut som fuskare, och hittills har ett tiotal av dem dömts.

LÄS MER: Unik dom: 23-åring fälls för fusk på högskoleprovet – fastnade i fälla

Domarna har dock aldrig varit hårdare än ”osann försäkran”, vilket kan ge högst sex månaders fängelse. För lite, anser åklagarna, som hellre ser att brotten rubriceras som ett grovt brott med fängelse i upp till två år.

– Hela grejen med högskoleprovet är ju att man ska ha andra möjligheter att komma in på universitetet. Om det här i förlängningen får fortgå får det ju stora konsekvenser för om vi överhuvudtaget kan ha högskoleprov. Det är ju en samhällsfunktion som påverkas, säger Åklagaren Zilla Hirsch till P3 Nyheter.

LÄS MER: Quiz: Kan du orden från högskoleprovet?

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset