Pridefestivalens tema i år är "Redo för nästa steg".
Pridefestivalens tema i år är "Redo för nästa steg".

Världen i dag känns som en enda stor politisk torktumlare och vi behöver prata om var hbtq-rörelsen står i dag – och vart vi är på väg. För kampen är väl inte över, eller?

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Söndagen den 26:e februari valdes jag till ordförande för Stockholm Pride. Allt hade gått så fort. Det ena ledde till det andra och nu stod jag på en scen med en blombukett och jag var installerad. Sedan mingel, skål och lycka till!

Två dagar senare sitter jag på en restaurang som representant för norra Europas största pridefestival och ska träffa en nyckelperson i Pride-sammanhang. En vit medelåldersman.
”Haydar, kampen är över”, säger han med självförtroende. Och sedan fortsätter han: ”Vi har nått dit vi skulle, och nu är det bara finputsning som gäller”. Jag hänger inte riktigt med. Är det över?

LÄS MER: Här är tio framsteg för hbtq-personer i svensk historia

Någon dag senare äter jag lunch med en representant för en av våra medlemsföreningar som representerar utlandsfödda hbtq-personer. Han är förbannad över hur politiskt tandlös pridefestivalen är. ”Var är politiken, var är kampen”, skriker han högt samtidigt som han spottar mat på mig.

Ni förstår, jag kom ut i somras, jag har inte varit med så länge. Jag har tänkt en hel del och har nu förstått att priderörelsen är en väldigt diversifierad rörelse. För en del är det bra nu, man vill dricka bubbel, lyssna på musik och helst inte prata om den tiden då man inte fick torka tårar utan handskar. Medan andra är i begynnelsen av sin kamp och känner sig övergivna och arga. Vi tittar på varandra, kliar oss huvudet och tänker; ”nu då”? Vad gör vi nu?.

Årets festival är den tjugonde i raden. Vi behöver prata om var vi står i dag och vad vårt nästa steg är framåt. Världen i dag känns som en enda stor politisk torktumlare. Hbtq-personer i öst avrättas av religiösa fundamentalister. Hbtq-personer i väst röstar på högerextrema partier och homonationalism är det nya svarta. Vad händer i samhället? Vad händer i hbtq- och priderörelsen? Var står vi i dag? Är kampen över eller har den bara stagnerat? Hur såg vår väg ut hit och vart vill gå? Vilka är vinnarna i vår kamp och vilka är förlorarna?

Alla dessa saker behöver vi mötas och prata om och lära av tillsammans. Vi behöver prata om vad samhällets nästa steg borde vara. Och kanske framför allt, vilka steg du behöver att vi gemensamt tar för att du ska kunna leva ditt autentiska liv fullt ut. Därför är jag så stolt över att nu få presentera årets tema för Stockholm Pride 2017, som är: Redo för nästa steg!
Vi är redo, är du?

Haydar Adelson
Ordförande, Stockholm Pride

Om debattören

  • Namn: Haydar Adelson
  • Gör: Psykolog med inriktning inomorganisation samt media och kommunikation.
  • Bakgrund: född i Iran, föräldrar från Irak. Familjen flyttade till Sverige på slutet av 80-talet.

LÄS MER: Debatt: Därför måste vi föräldrar stå upp för våra hbtq-barn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset