Metros Caroline Sandström visar upp mettalicplagg – höstens stora trend som fortsätter in i det nya året.
 Metros Caroline Sandström visar upp mettalicplagg – höstens stora trend som fortsätter in i det nya året.

Klä dig i gympaoutfit och gör inredningsrevolution. Sportevenemang och proteströrelser inspirerar till 2012 års hetaste trender. På listan finns även Pekingresor, guld och gurkor.

Teknik

 Mobilanvändande ökar
Äntligen börjar man se avtryck på hur mycket mobilanvändande faktiskt ökar. Och framöver kommer vi att utgå från mobilen både när vi skapar tjänster och när vi använder dem.

 
Nyheter kommer till oss
Under 2012 vill vi få ännu fler nyheter skickade till oss via till exempel sociala medier, istället för att vi själva ska jaga dem. Om det kommer en kul nyhet så vet vi att den kommer nå oss ändå.
 
Automatiskt delande
Vilken låt du lyssnar på, vilken artikel du läser och vilka jeans du tittar på – 2012 ökar det automatiska delandet av våra aktiviteter och vi behöver inte själva trycka på ”rekommendera”-knappen.
 
Visa allt
Twitters popularitet ökar och Facebook kommer allt mer försöka fostra oss till att bli lika öppna där som på Twitter. De kommer försiktigt börjat tänja på gränserna för att få oss att släppa på integriteten och våga stå för våra uppdateringar mer offentligt.

Mode

 Avslappnat herrmode
Herrtrenden är enkel, avslappnad och består av sportiga nätplagg, löst sittande kostymer, plagg med mycket print och elektrisk blått.

 
Gyllene tider
Balmain, Unique, Roberto Cavalli och Gucci är bara några i mängden som skickade ut modeller liknande guldtackor, bärandes den gyllene färgen från topp till tå.
 
Hårdmetall
Höstens största trend fortsätter i vår. Diesel Black Gold, Giles och Givenchy bländar oss med olika metallicplagg i skimrande grönt, lila, blått, silver, brons och rosa.
 
Atletiskt chic
Sport- och streetstylemodet – inspirerat av Nascar, BMX och baseboll – syns överallt. Alexander Wang, Acne och Isabel Marant gör trenden bäst.
 
 
Skönhetstrenden är en stor färgexplosion med kornblått, klargult, bubbelgumsrosa och pastellgrönt. Trenden appliceras både på naglarna, ögonlocken och i håret.

Inredning

 Protest mot det ljusa
Proteströrelserna runt om i världen inspirerar till vår motreaktion mot den ljusa stilen som synts i många år. Med färger och blandningar hejvilt gör vi under 2012 uppror mot normen ”det vita rummet”.

Gott och blandat
Också en protest. Inom mode är det självklart att mixa dyrt med billigt, och detta kommer att börja synas mycket mer i inredningen. Blanda containerfynd med Hèrmes-vaser.

 
Rent och asiatiskt
Renheten är en fortsättning på den rustika trenden, men med en asiatisk flirt. Det träiga, avskalade och historiska blandas med lampor av rispapper.
 
Sport inspirerar
OS och fotbolls-EM inspirerar. Det blir revärer på möbler och starka färger som vi är vana att se på gympakläder. 
 
Blickar framåt
Retro gör vi slut med – nu är det framtiden som gäller med mycket experimenterande. Ett exempel är Whirlpool som testar om spisen kanske kan vara i mitten av köket. 

Resor

 Europa dominerar
Bra infrastruktur med många direktflyg gör att vi fortsätter resandet till europeiska storstäder. Utanför Europa dominerar New York tack vare låg dollar.

 
Grekiska öar
Soliga klassiker som Spanien och Grekland står fortfarande högt upp på svenskarnas lista över favoritdestinationer. I Grekland gör öarna comeback.
 
Sportresor
I och med fotbolls-EM i Polen och Ukraina kommer svenskarnas intresse för dessa länder att öka. Även sommarens OS i London lockar naturligtvis.
 
Nischade resor
Resebolag som arrangerar nischade resor blir allt vanligare. Till exempel anordnas det resor med teman som sport, musik, golf, fiske, vandring och hälsa.
 
Peking – nytt NY?
Den kinesiska huvudstadens popularitet ökar mer och mer. Precis som New York är Peking en bra shoppingdestination.

Livsstil

 Den urbana bonden
En grön våg sveper in, men vi flyttar inte från staden till landet. Istället ser vi oss själva som urbana, moderna odlare. Precis som i New York kommer det börja odlas bin på taken.

 
Gurkans år
Maten blir ännu viktigare och är i fokus överallt. 2011 har varit köttets år och 2012 är gurkans år. Eller vegetariskt över huvud taget, som kommer tillbaka stort.
 
Skryt med kroppen
2012 motionerar vi mer än någonsin och experimenteras med olika träningsformer. Kroppen blir vårt nya skrytredskap och normen är en hälsosam kropp – inte för smal eller övertränad.
 
Rödvinsdiskussioner
Vi har ett behov av att samlas, sätta oss ner och diskutera världens orättvisor. Bilden är att det ska vara som rödvinsdiskussionerna på 70-talet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset