Varje år ändras och tillkommer det nya lagar. Den första juli träder bland annat två omskrivna lagar i kraft – samtyckeslagen och gymnasielagen.
Gymnasielagen
Den omtalade gymnasielagen träder i kraft från och med 1 juli. Det innebär att det går att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier för den som tidigare fått avslag på sin asylansökan.
Studiebidraget höjs
Bidraget till gymnasie- och högskolestudenter höjs med 200 respektive 296 kronor i månaden. Höjningen gäller från och med 1 mars och betalas ut retroaktivt.
LÄS MER: 5 nya lagar som kan påverka din privatekonomi 2018
Obligatorisk prao
Prao togs bort under en tid, men återinförs igen 1 juli. Högstadieelever i årskurs åtta, samt årskurs nio för specialskolan ska under minst tio dagar ha prao.
Färre karensdagar
Karensdagarna minskar från sju till sex dagar för att få rätt till arbetslöshetsersättning efter att man blivit arbetslös.
Privat sjukvård blir dyrare
De som får hälso- och sjukvårdsförmåner av sin arbetsgivare kommer från och med 1 juli att förmånsbeskattas för vården eller försäkringspremien.
LÄS MER: Här är nio lagar som försvinner eller ändras 2018
Billigare att vara med i facket
Det blir möjligt för fackföreningsmedlemmar att dra av 25 procent av årsavgiften i deklarationen, dock endast om medlemsavgiften är minst 400 kr per år.
Samtyckeslagen
Efter mycket om och men så införs samtyckeslagen den 1 juli. Det innebär att det blir olagligt att ha sex med en person om hen inte uttryckligen sagt eller visat att hen vill. Gärningsmän ska då kunna dömas för våldtäkt, även om hot eller våld inte använts.
Olagligt att utnyttja människor som tigger
Att utnyttja människor genom tvångsarbete, såsom tiggeri, blir olagligt. Det gäller även andra arbeten som har uppenbart orimliga villkor. Förutom detta skärps även straffen för de som ägnat sig åt människohandel och koppleri.
LÄS MER: Alkoholen blir dyrare – här är 7 lagar som införs 2017
Större möjlighet till arbetsplatsinspektioner
Det ska bli möjligt för polisen att utföra fler arbetsplatsinspektioner och på så vis hitta personer som ska utvisas ur Sverige. Straffavgiften för den arbetsgivare som anställer en person som ska utvisas höjs.
Skattehöjning för bilar som drar mycket
Bilar med låga utsläpp kommer att belönas med bonus vid köp. Men bilar som drar mycket bensin kommer istället att åka på en skattehöjning.