Mer pengar i fickan till studenter och färre till de som har en törstig bil.
Mer pengar i fickan till studenter och färre till de som har en törstig bil.

Från och med den 1 juli börjar en rad nya lagar gälla. Metro har gjort ett axplock av de viktigaste du behöver ha koll på.

Varje år ändras och tillkommer det nya lagar. Den första juli träder bland annat två omskrivna lagar i kraft – samtyckeslagen och gymnasielagen.

Gymnasielagen

Den omtalade gymnasielagen träder i kraft från och med 1 juli. Det innebär att det går att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier för den som tidigare fått avslag på sin asylansökan.

Studiebidraget höjs

Bidraget till gymnasie- och högskolestudenter höjs med 200 respektive 296 kronor i månaden. Höjningen gäller från och med 1 mars och betalas ut retroaktivt.

LÄS MER: 5 nya lagar som kan påverka din privatekonomi 2018

Obligatorisk prao

Prao togs bort under en tid, men återinförs igen 1 juli. Högstadieelever i årskurs åtta, samt årskurs nio för specialskolan ska under minst tio dagar ha prao.  

Färre karensdagar

Karensdagarna minskar från sju till sex dagar för att få rätt till arbetslöshetsersättning efter att man blivit arbetslös.

Privat sjukvård blir dyrare

De som får hälso- och sjukvårdsförmåner av sin arbetsgivare kommer från och med 1 juli att förmånsbeskattas för vården eller försäkringspremien.

LÄS MER: Här är nio lagar som försvinner eller ändras 2018

Billigare att vara med i facket

Det blir möjligt för fackföreningsmedlemmar att dra av 25 procent av årsavgiften i deklarationen, dock endast om medlemsavgiften är minst 400 kr per år.

Samtyckeslagen

Efter mycket om och men så införs samtyckeslagen den 1 juli. Det innebär att det blir olagligt att ha sex med en person om hen inte uttryckligen sagt eller visat att hen vill. Gärningsmän ska då kunna dömas för våldtäkt, även om hot eller våld inte använts.

Olagligt att utnyttja människor som tigger

Att utnyttja människor genom tvångsarbete, såsom tiggeri, blir olagligt. Det gäller även andra arbeten som har uppenbart orimliga villkor. Förutom detta skärps även straffen för de som ägnat sig åt människohandel och koppleri.

LÄS MER: Alkoholen blir dyrare – här är 7 lagar som införs 2017

Större möjlighet till arbetsplatsinspektioner

Det ska bli möjligt för polisen att utföra fler arbetsplatsinspektioner och på så vis hitta personer som ska utvisas ur Sverige. Straffavgiften för den arbetsgivare som anställer en person som ska utvisas höjs.

Skattehöjning för bilar som drar mycket

Bilar med låga utsläpp kommer att belönas med bonus vid köp. Men bilar som drar mycket bensin kommer istället att åka på en skattehöjning.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om lagar