En Singapore sling eller en Tarte Tatin är två av de klassiker du kan uppleva vid dess födelseplats.
En Singapore sling eller en Tarte Tatin är två av de klassiker du kan uppleva vid dess födelseplats.

Vad maträtter och drycker har för ursprung är i bland svårt att spåra, ännu svårare att besöka. Men att dricka en Singapore sling eller äta en Eggs Benedict där den en gång uppfanns, är i praktiken möjligt. Här är 10 resor du kan göra i gastronomins tecken.

1. Harry’s Venice: Bellini och Carpaccio
San Marco, 1323, Venedig

Giuseppe Cipiani har såväl drinken Bellini som Carpaccio på sitt samvete. Bellini introducerade han för världen 1948 inspirerad av en tavla av konstnären Giovanni Bellini, vars färger påminner om de orange/gula tonerna i drinken. Harry’s bar, i dag en av världens mest berömda barer, ligger fortfarande kvar där en man en gång blandade Prosecco med persikapuré.

Här inne såg Carpaccio och Bellini sitt första ljus. Foto: Wikimedia commons

2. Hôtel Tatin: Tarte Tatin
5 Avenue de Vierzon, Lamotte-Beuvron, Frankrike

När Stéphanie Tatin på 1880-talet övergräddade de äpplen hon höll på att tillaga, skapades lyckligtvis den nu världsberömda äppelkakan Tarte Tatin. Eftersom äpplena var så pass överkokta vände hon upp och ner på hela formen och ut kom en ny klassiker. Hotellet finns fortfarande kvar och desserten med originalreceptet likaså.

LÄS MER: Från Downton Abbey till Lost-stranden – här är 10 ikoniska filmplatser du kan besöka

3. Eggs Benedict, Waldorf Astoria New York
301 Park Ave, New York, USA

Eggs Benedict är killgissningsvis den mest Instagrammade maträtten av dem alla. Berättelsen om hur, vem och vart den uppfanns råder det dock delade meningar. Waldorf Astoria är den plats som flest spår pekar mot. Lemuel Benedict, en aktiemäklare boende på Waldorf, påstås ha specialbeställt sig fram till rätten under en hotellfrukost 1894.

4. Harry’s New York bar: Bloody Mary
5 Rue Daunou, Paris, Frankrike

År 1934 började den franska bartendern Fernand Petiot att experimentera med den för Frankrike nytillkomna drycken vodka. I samma veva blev han, och landet, även introducerad för tomatjuice som han experimenterade örter och kryddor med. Han uppkallade drinken efter Maria I av England, som gick under öknamnet Bloody Mary.

På Eton collage sägs en man ha tappat sin desserttallrik och skopat upp det till en ”mess”. Foto: Wikimedia commons

5. Eton collage: Eton Mess
Windsor SL4 6DW, Storbritannien

Den vedertagna historien om Eton mess är att en person, okänt vem, på Eton collage i slutet av 1800-talet tappade en tallrik med jordgubbar, maränger och grädde mitt under brinnande Cricketmatch. För att inte låta desserten gå till spillo valde hen helt sonika att lägga upp ingredienserna på tallriken igen i en salig oordning – och vips så var en ny dessert född.

6. The Raffles Hotel: Singapore sling

1 Beach Rd, Singapore
Bartendern Ngiam Tong Boon såg ett hål på marknaden mellan fruktiga och spritiga drinkar. Han ville åt en drink vars utseende liknade fruktjuice, men innehållet mer spritigt. Sagt och gjort, 1915 såg Singapore sling sitt ljus, baserad på bland annat gin, cherrylikör och ananasjuice. Har du vägarna förbi Singapore är en drink på The Raffles obligatoriskt.

LÄS MER: Lista: Här är världens dyraste och billigaste semesterstäder

7. Savoy Hotel: Peach Melba
Strand, London WC2R 0EZ, Storbritannien

Den franske kocken Auguste Escoffier arbetade i slutet av 1800-talet på Savoy Hotel i London. Samtida med honom gjorde den australienska sopranen Nellie Melbas succé världen över, vilket Escoffier hedrade i form av en dessert namngiven efter henne. Därefter har desserten bytt skepnad, men stommen är intakt: Persika, hallonsås och vaniljglass.

På Waldorf Astoria huserade en man som speciallbeställde sig fram till en Eggs benedict. He was the eggman. Foto: Wikimedia commons

8. Caribe Hilton San Juan – Piña Colada
1 Calle San Gerónimo, San Juan

Att Piña Colada har sitt ursprung på Caribe Hilton i San Juan råder det inga tvivel om. Dock är det två personer som tagit på sig äran. Den ena påstås ha handlat utifrån en nödsituation och den andra säger sig ha klurat på en ny signaturdrink i ett halvårs tid. Oavsett upphovsperson serverar Caribe Hilton i San Juan alltjämt drinken i sin originalskepnad.

9. Traders Vic: Mai Tai
Anchor Drive Emeryville, Kalifornien

Likt flertalet innovationer var slumpen även framme i skapelseprocessen kring Mai Tai. Det var grundaren av restaurangkedjan Victor ”Trader Vic” Bergeron som serverade drinken till sina vänner för första gången, varpå den ene utbrast: ”Den här är av en annan värld”. Fortfarande serveras Mai Tai på Traders Vic-restauranger världen över.

10. Hotel Sacher: Sachertårta

Philharmoniker Str. 4, 1010 Wien

Franz Sacher var 16 år vid tiden hans nu världsberömda tårta fick sin födelse. Han var då som trainee på sina föräldrars hotell när stället fick i uppdrag av en gäst att göra en specialdessert endast för honom. Kökschefen låg hemma sjuk vilket tvingade Franz Sacher att steppa upp sitt mat-game. Och som han gjorde det, till hela världens förtjusning.

LÄS MER: Danska världssuccén Noma öppnar upp i Mexico

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset