Bert Karlsson, Cynthia Nixon och Donald Trump.
Bert Karlsson, Cynthia Nixon och Donald Trump.

”Sex and the city”-stjärnan Cynthia Nixon gick förra veckan ut med att hon kandiderar till posten som New Yorks guvernör. Hon är en i raden av flera kändisar som genom åren har engagerat sig politiskt – med varierad framgång. Här listar Metro 14 nationella och internationella kändisar som har gett sig in i politiken.

Cynthia Nixon

”Sex and the city”-stjärnan Cynthia Nixon, 51, berättade på Twitter tidigare i mars att hon ger sig in i politiken och kandiderar till att bli New Yorks guvernör. Hon ställer upp i valet för Demokraterna och utmanar därmed den nuvarande guvernören Andrew Cuomo.

Donald Trump

USA:s president Donald Trump, 71, var tidigare var känd som fastighetsmiljardär och har bland annat ägt skönhetstävlingarna Miss Universe, Miss USA och Miss Teen USA. Han ledde även tv-programmet ”The apprentice”, där personer tävlade om en anställning inom hans företag.

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger, 70, tillhör det republikanska partiet och var guvernör i Kalifornien, USA:s folkrikaste delstat i åtta år, från 2003 till 2011, innan han fick säga hasta la vista. Innan dess var han känd som bodybuilder och som skådespelare, med bland annat ”Terminator”-filmerna på meritlistan. Han har nu gjort comeback i Hollywood.

Ronald Reagan

Ronald Reagan, som gick bort 2004, var USA:s president 1981–1989 och han var guvernör i Kalifornien 1967–1975. Men innan dess hade han faktiskt en karriär som både skådespelare och som sportkommentator i radio.

Alice Bah Kuhnke

Sedan 2014 är Miljöpartiets Alice Bah Khunke, 46, kultur- och demokratiminister. Men innan politikkarriären var hon programledare under flera år, för bland annat ”Disneyklubben”, ”Söndagsöppet” och den egna pratshowen ”Alice Bah”.

Bert Karlsson

Den tidigare skivbolagsdirektören och tv-profilen Bert Karlsson, 72, bildade i början på 90-talet partiet Ny demokrati tillsammans med Ian Wachtmeister. De tog sig samma år in i riksdagen, men i det efterföljande valet förlorade de samtliga mandat. I dag driver Bert Karlsson flera flyktingboenden och i början på året berättade han om planer på att ge sig in i Skara kommuns politik.

Jan Emanuel Johansson

Jan Emanuel Johansson, 43, vann dokusåpan ”Expedition: Robinson” år 2001. Därefter gjorde han karriär inom politiken som socialdemokratisk riksdagsledamot. År 2010 blev han multimiljonär när han sålde sitt välfärdsföretag och gjorde en vinst på nästan en kvarts miljard kronor. Bolaget gjorde miljonvinster på bland annat boenden för ensamkommande flyktingungdomar. Han dömdes till dagsböter 2013 för ekobrottslighet.

Linda Thelenuis

Hon blev känd efter sin medverkan i dokusåpan ”Big brother” och för sin karriär som glamourmodell. Linda Thelenius, tidigare Rosing, meddelade 2006 att hon skulle ge sig in i politiken som partiledare för Unika partiet. Den politiska karriären blev dock kortlivad.

Glenda Jackson

Den brittiska skådespelaren Glenda Jackson, 81, har två Oscarsstatyetter i bagaget. Men i början på 90-talet lade hon ner filmkarriären och blev parlamentsledamot för Labourpartiet. Hon har även haft en ministerpost.

Martin Melin

Den tidigare ”Robinson”-vinnaren och polisen Martin Melin, 50, meddelade under 2017 att han ger sig in i politiken, och kommer att kandidera för Liberalerna i nästa riksdagsval. ”Liberalerna har tagit poliskrisen på allvar”, skrev han i en debattartikel i somras.

Hanna Zetterberg

Hanna Zetterberg, 45, spelade huvudrollen i Astrid Lindgren-klassikern Ronja Rövardotter år 1984. Under 90-talet bytte hon bana och gav sig in i politiken för Vänsterpartiet och var riksdagsledamot 1994-1998. År 2008 debuterade hon som författare med en barnbok.

Richard Herrey

Tillsammans med sina bröder vann Richard Herrey, 53, Eurovision Song Contest med ”Diggi-loo diggi-ley” 1984, och han har också varit radioprogramledare. Men nu svidar han om till politiker. I somras berättade Herrey att han kommer att kandidera för Moderaterna i Stockholms län i nästa riksdagsval.

Sandra Karlsson

Sandra Karlsson medverkade i ”Bonde söker fru” år 2012, där hon blev tillsammans med köttbonden Klas Karlsson. Nu satsar hon på en politisk karriär som vice ordförande för Sverigedemokraterna i Norrköping.

Paolo Roberto

Den förre detta proffsboxaren och numera mångsysslaren och programledaren Paolo Roberto försökte i valet 2012 att knipa en riksdagsplats för Socialdemokraterna. Trots en ambitiös personvalskampanj räckte det dock inte hela vägen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset