Bettina Kashefi, chefekonom på SKL, tror att det finns en rädsla hos kommunpolitiker att höja skatten.
Bettina Kashefi, chefekonom på SKL, tror att det finns en rädsla hos kommunpolitiker att höja skatten.

Många kommuner befinner sig just nu i ett pressat ekonomiskt läge. Men hittills har endast 15 kommuner beslutat om höjd skatt nästa år, visar en kartläggning av SVT Nyheter.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har larmat om ett svårt ekonomiskt läge för landets kommuner. Bland annat på grund av en åldrande befolkning och ett ökat flyktingmottagande. SKL menar att kommunerna kan tvingas höja skatten med två kronor till 2019.

►LÄS MER: Vidrigt att höra rika gnälla över högre skatt

I en enkätundersökning som SVT Nyheter har genomfört svarar bara 15 kommuner att de har beslutat om höjd skatt. Bland de drygt 50 kommuner som inte har tagit beslut ännu säger många att de troligtvis inte kommer höja skatten 2016. Med andra ord verkar skattehöjningarna dröja.

– Det finns en stor tveksamhet hos de flesta kommunpolitiker till att höja skatten, åtminstone om man inte kan rättfärdiga det på ett bra sätt och peka på vad pengarna ska användas till, säger Bettina Kashefi, chefekonom på SKL, till SVT.

Enkäten besvarades av 265 av landets 290 kommuner. En kommun som kommer att höja skatten är Örebro. Höjningen på 50 öre är den första höjningen på över 30 år. Men det beror inte på ett ökat flyktingmottagande, enligt kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad, S.

– Självklart är det en utmaning som både Örebro, hela Sverige och Europa befinner sig i just nu men det är inte det vår skattehöjning handlar om. Det vi gör nu är den största investeringen i välfärden sedan 1960-talet, säger hon till SVT.

LÄS MER: Förslaget: Unga och nyanlända ska slippa betala skatt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset