Svenskarna går till val 9 september, sommaren domineras av fotbolls-VM och intresset för rättegången efter terrordådet i Stockholm väntas bli stort 2018.
Svenskarna går till val 9 september, sommaren domineras av fotbolls-VM och intresset för rättegången efter terrordådet i Stockholm väntas bli stort 2018.

Det mesta med 2018 är fortfarande helt okänt för oss. Men en del saker vet vi. Metro har listan med alltifrån politiska händelser, jubileum, sportevent och viktiga rättsfall att hålla koll på.

Rättegång efter terrorattacken på Drottninggatan 

När: Åtal ska vara väckt senast 23 januari 2018. Rättegång under 2018.
Var: Stockholms tingsrätt
Varför: Efter terrordådet 7 april 2017 har ett intensivt polisarbete pågått. Nu finns 150 personer som åklagaren bedömer har utsatts för brott. Inför och under rättegången kan vi vänta oss ett stort intresse och en intensiv nyhetsrapportering.

Sommarstugan utanför Arboga. Foto: TT.

Dom i Arbogafallet 

När: Rättegången avslutas i slutet av januari 2018
Var: Svea Hovrätt i Stockholm
Varför: Det uppmärksammade rättsfallet efter mordet och mordförsöket i en sommarstuga i Arboga tas nu upp i hovrätten. Johanna Möller, 42, dömdes tidigare i Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse och Mohammad Rajabi, 19, till 14 års fängelse och utvisning.

Olympiska vinterspelen

När: 9-25 februari 2018
Var: Pyeongchang i Sydkorea
Varför: För att se idrottare inom 102 grenar i 15 sporter och få uppleva när världsstjärnorna gör upp om medaljerna. 9-18 mars arrangeras även Paralympiska vinterspelen.

Nyval i Italien

När: 4 mars 2018
Var: Italien
Varför: Landets parlament har upplösts inför valet som ser ut att bli jämt. Varken regerande socialdemokratiska PD, den populistiska Femstjärnerörelsen eller alliansen mellan högerpartierna Lega nord och Forza Italia verkar kunna nå en majoritet.

Presidentval i Ryssland

När: 18 mars 2018
Var: Ryssland
Varför: Även om Vladimir Putin lär behålla sitt grepp om Ryssland även efter nästa års val kommer omvärlden bevaka det med stort intresse. Under Putins ledning har konflikterna med omvärlden ökat, inte minst genom annekteringen av Krimhalvön i östra Ukraina. Mandatperioden sträcker sig till 2024.

LÄS MER: Nya lagar att ha koll på 2018 

Kuba får under 2018 för första gången på 60 år en ledare som inte heter Castro. Foto: Alamy.

Castro-eran tar slut på Kuba

När: April 2018
Var: Kuba
Varför: Raúl Castro har tillkännagivit att han kommer att avgå som Kubas president i början av 2018. Den 86-årige Raúl Castro efterträdde 2008 sin bror Fidel Castro som avled 2016. Nu får världen följa utvecklingen i ett Kuba vars ledare för första gången på 60 år inte heter Castro.

50-årsdagen för mordet på Martin Luther King 

När: 4 april 2018
Var: Memphis, Tennessee, USA
Varför: Den amerikanska människorättsaktivisten belönades med Nobels fredspris och kämpade mot rasdiskriminering och segregation. Den 4 april 2018 har det gått 50 år sedan han sköts till döds på ett hotell i Memphis.

Turistresor till Titanic

När: Från maj 2018
Var: På botten av Atlanten
Varför: På nästan 4 000 meters djup i norra Atlanten ligger vraket efter världens kanske mest mytomspunna skepp som sjönk 1912. För runt 930 000 kronor per person kan den rika turisten under 2018 besöka skeppet i specialbyggda farkoster med start i maj. Första avgången är dock redan fullbokad, men fler resor planeras till 2019.

LÄS MER: Debatt: Så ökar vi trafiksäkerheten 2018

Meghan Markle och pris Harry gifter sig nästa år. Foto: Alamy.

Prinsbröllop i Storbritannien 

När: 19 maj 2018
Var: Storbritannien
Varför: Det blir kunglig bröllopsyra i England när skådespelaren Meghan Markle gifter sig med prins Harry i St George´s chapel vid Windsor castle väster om London.

VM-finalen i fotboll

När: 15 juli 2018
Var: Rysslands största idrottsarena, Luzjnikistadion i Moskva
Varför: Från 14 juni spelas det fotboll i världsklass på tolv arenor i elva städer runtom i Ryssland. För att det här är det största som händer inom fotbollen, och Sverige är med för första gången sedan 2006.

Nelson Mandelas födelsedag firas stort

När: 18 juli 2018
Var: Sydafrika
Varför: Nelson Mandela, som ledde kampen mot apartheid i Sydafrika, skulle ha fyllt 100 år nästa år. Till följd av det håller FN ett särskilt fredsmöte till hans minne och han uppmärksammas runtom i landet.

LÄS MER: 27 spartips – så får du bättre ekonomi 2018

Efter den historiska minusräntan har Riksbanken sagt att reporäntan ska börja höjas under 2018. Foto: TT.

Räntan förväntas långsamt börja stiga

När: I mitten eller slutet av 2018
Var: Hela Sverige
Varför: Efter den historiska minusräntan flaggar Riksbanken för att långsamt börja höga reporäntan i mitten eller slutet av 2018, vilket väntas göra bostadslånen för dem som har rörlig ränta lite dyrare. Fjärde kvartalet 2020 beräknar man att räntan ska vara uppe i 0,75 procent.

Sverige går till val

När: 9 september 2018
Var: Hela Sverige
Varför: Riksdagsval, landstingsval och kommunalval hålls. Det är dags för medborgarna att säga sitt om i vilken riktning de vill att Sverige går.

Mellanårsval i USA 

När: 6 november 2018
Var: USA
Varför: Mellanårsvalet utgör halvtid i Donald Trumps mandatperiod. I kongressvalen står en tredjedel av senatorsplatserna och alla platser i representanthuset på spel. Historiskt har ofta den sittande presidenten förlorat stort i mellanårsvalet. Det återstår att se hur det går för Donald Trump.

I Västra Belgien finns en av mängder av gravplatser efter första världskriget. Foto: TT.

100 år sedan första världskriget tog slut

När: 11 november 2018
Var: Över hela Europa
Varför: Det första världskrigets formade Europas utveckling och framtid och tog många miljoner människors liv. Nu uppmärksammas att det gått 100 år sedan kriget blåstes av.

Fittjafallet prövas i Hovrätten 

När: Under 2018
Var: Svea Hovrätt
Varför: Efter den omdiskuterade tingsrättsdomen i december i fallet med den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja uppgav den 30-åriga kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz att de planerar att överklaga domen till hovrätten.

Brexitförhandlingar

När: Under 2018
Var: Storbritannien
Varför: Tanken är att britterna ska lämna Europeiska unionen i mars 2019. Nästa år kan alltså komma att präglas av långdragna Brexitförhandlingar.

Turistresa runt månen 

När: Under 2018
Var: Månen
Varför: Rymdturismen spås slå igenom ordentligt nästa år. Företaget SpaceX har meddelat att de vill skicka två rymdturister på en veckas tur runt månen i slutet av 2018.

LÄS MER: Så maxar du ledigheten 2018

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset