Metro har testat fem appar som hjälper dig vässa hjärnan.
Metro har testat fem appar som hjälper dig vässa hjärnan.

Elevate har stört fokus på språk bland de testade apparna, och är också den som får högst betyg, 4 av 5.

Fit Brains låter dig bara testa fem övningar i gratisversionen, vilket är ett stort minus som gör att totaltbetyget bara blir 2 av 5.

Peak å andra sidan låter dig genomföra fyra övningar varje dag, vilket är mest generöst bland gratisversionerna. Dessvärre är det inget som får appen att stå ut och betyget blir 3 av 5.

Lumosity har kanske flest användare och här finns väldigt många övningar att välja mellan för den som väljer att prenumerera. Begränsningar i gratisversionen drar ner betyget till 3 av 5.

Brain+ sticker ut genom att hjärnövningar ramas in i lite roligare småspel. Men övningarna är lite för långa för att hinnas med under en kort vardagspaus, betyget blir 3 av 5.

Behöver du vässa på minnet, lära dig hantera flera saker åt gången eller bli snabbare på att lösa problem? Här är apparna som håller din hjärna i trim.

Elevate

Vad. Ett antal övningar för att förbättra fokus, talförmåga, reaktionsförmåga, minne och matematikkunskaper. Fler övningar och verktyg finns tillgängliga för en prenumerationsavgift. Övningarna är baserade på hjärnforskning.
Omdöme. ”Elevate” är stilren och hyfsat omväxlande. Tre övningar om dagen bjuds det på i gratisversionen vilket är ganska lagom, det blir inte onödigt betungande att ta sig an uppgiften. Övningar i att exempelvis tolka ett ords betydelse görs roligare genom att du samtidigt måste hålla liv i en rymdraket. Extra kul är lyssningsövningar där det gäller att minnas detaljer i en berättelse. Att appen har ett extra fokus på språk gör att den sticker ut.
I en mening. Stilrent med fokus på språk.
Pris. Gratis. Premiumkonto kostar 38 kronor i månaden eller 339 kronor om året.
Plattform. Android, IOS.
Betyg. 4 av 5.

Fit Brains

Vad. Ett antal övningar för att förbättra minne, fokus, IQ och reaktionsförmåga. Fler övningar och verktyg finns tillgängliga för en prenumerationsavgift. Inlärningsföretaget Rosetta Stone har utvecklat appen efter professor Paul Nussbaums forskning.
Omdöme. ”Fit Brains” matar på med övningar i högt tempo. Det är klassisk hjärnträning utan krångel, typ: sortera siffror i rätt ordning eller känn igen olika former. Ett plus är att du efter varje övning får veta hur du står dig i jämförelse med genomsnittet vilket kan vara både upplyftande och deprimerande. Dessvärre finns det ett stort minus: För gratisspelare tillåts bara fem spelomgångar.
I en mening. Krusidullfri hjärnträning i snål gratisversion.
Pris. Gratis. Premiumkonto kostar 15 kronor i månaden eller 75 kronor om året.
Betyg. 2 av 5.
Plattform. Android, IOS.

Peak

Vad. Ett antal övningar för att förbättra minne, fokus, problemlösning, språkkunskaper. Fler övningar och verktyg finns tillgängliga för en prenumerationsavgift. Forskare som hjälpt till att skapa appen är Bruce Wexler vid Yale och Amir Koningsberg vid Princeton.
Omdöme. Fyra övningar om dagen ingår i gratisversionen av ”Peak” och det är samma typ av standardövningar som känns igen från ”Fit Brains” och ”Lumosity”. Det finns inget som riktigt får appen att stå ut, förutom möjligtvis det stilrena utseendet. Men det är å andra sidan något som går igen i flera av apparna. Du väljer själv vilka förmågor du vill träna upp, men precis som för konkurrenterna är det svårt att avgöra hur mycket träningen egentligen hjälper.
I en mening. Lite anonym utmanare med bonusomgång i gratisläget.
Pris. Gratis. Premiumkonto kostar 38 kronor i månaden, 189 kronor i halvåret eller 265 kronor om året.
Betyg. 3 av 5.
Plattform. IOS.

Lumosity

Vad. Ett antal övningar för att förbättra minne och uppmärksamhet. Fler övningar och verktyg finns tillgängliga för en prenumerationsavgift. Övningarna har tagits fram av hjärnforskare och används även i studier.
Omdöme. Tre gratisövningar om dagen är ganska lagom och även här, liksom i ”Peak” och ”Fit Brains” handlar det bland annat om att känna igen mönster, symboler och inte låta sig luras av ord som är skrivna i olika färger. I Lumosity är det inte samma fokus på språk som i ”Elevate” och dessvärre är det samma tre övningar som upprepas i gratisversion. Men den som betalar, på det här det dyraste alternativet, får tillgång till väldigt många fler övningar även på webben.
I en mening. Fokus på kognitiv förmåga.
Pris. Gratis. Premiumkonto kostar 95 kronor i månaden eller 419 kronor om året.
Betyg. 3 av 5.
Plattform. Android, IOS.

Brain+

Vad. Ett antal övningar för att förbättra minne och uppmärksamhet. Fler övningar och verktyg finns tillgängliga för en prenumerationsavgift. Övningarna har tagits fram med forskare vid Köpenhamns universitet.
Omdöme. ”Brain+” urskiljer sig lite genom sättet övningarna är utformade. För det första är varje övning 6 minuter lång, vilket är över genomsnittet. För det andra seglar du piratskepp och kysser prinsessor med grodor i spelen. Så även om övningarna i grunden egentligen är desamma som i övriga appar så är inramningen annorlunda. Det är en trevlig omväxling men sex minuter är nästan i längsta laget för den som vill öva tre grenar om dagen. Och för gratisanvändare ingår bara sex minuter per dag, eller en gren, vilket är för lite.
I en mening. Lekfull, men lite för tidskrävande, hjärngympa.
Pris. Gratis. Premiumkonto kostar 28 kronor i månaden, 65 kronor i halvåret eller 189 kronor om året.
Betyg. 3 av 5.
Plattform. IOS.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset