Varför inte tillbringar helgen i en varm, skön biofåtölj till en riktigt bra film?
Varför inte tillbringar helgen i en varm, skön biofåtölj till en riktigt bra film?

Trött på vinter, minusgrader och att halka runt i snön? Vi med. Här kommer därför fem tips på bra biofilmer att fly verkligheten med i helgen.

”Call me by your name”

Fyrfaldigt Oscarsnominerade ”Call me by your name” är en gripande kärlekshistoria baserad på André Acimans roman med samma namn, och ett måste för den som suktar efter romantisk kvalitetsfilm. Fantastiskt skådespeleri och ett gripande porträtt av en 17-årings sexuella uppvaknande. Som om inte det vore nog är omgivningen filmen utspelar sig i som en reklamfilm för allt Sverige inte är så här års. Hur flyr man bättre svensk vinter än genom att hoppa in i italiensk sommar?

LÄS MER: ”Call me by your name”-stjärnan om Oscarschansen: ”Otroligt hedrad”

”Coco”

Pixars senaste alster har av filmkritiker hyllats lika mycket som deras filmer brukar hyllas. Filmstudion bakom filmer som ”Hitta Nemo”, ”Up” och ”Toy story” levererar den här gången en animerad mysfilm om en 12-årig mexikansk pojke som drömmer om att bli musiker. Efter att ha råkat hamna i dödsriket under El dia de los muertos måste Miguel, som han heter, uträtta diverse ting för att ta sig tillbaka till verkligheten. Massor med färg utlovas, i ett annars färglöst februari.

”Downsizing”

”Downsizing”, eller varför inte ”Älskling, jag krympte Matt Damon”, är en film för den som suktar efter lite skratt och lite seriös underton på samma gång. I filmen har forskare hittat lösningen på miljöförstöringen – man krymper helt enkelt befolkningen och låter dem bo i en miniatyrvärd med minimal förbrukning. Rolf Lassgård spelar forskaren med den originella idén, och Matt Damon och Kristen Wiig paret som ställer upp som försöksobjekt. Bra verklighetsflykt.

”The Florida project”

Bästa filmen i kategorin filmer du inte hört talas om. ”The Florida project” handlar om livet i ett ruffigt lägenhetskomplex i Florida, bara ett stenkast från Disney World, sett ur kvartersbarnens ögon. Vad som i förbipasserande människors ögon ser ut som misär är i själva verket ett konstant äventyr i barnens värld. Färgglatt, mysigt och välspelat. Och Willem Dafoe har chans på en Oscar.

”The Post”

En riktig murvelfilm, signerad Steven Spielberg, som tar avstamp i en tid där makthavare i USA försöker tysta journalister som skriver om sanningen. Nej, vi pratar inte om nutid, utan om 70-talet, och mer specifikt om The Pentagon Papers – en 7000 sidor lång dokumentsamling som en person vid försvarsdepartementet i USA läckte till New York Times, för att sanningen om Vietnamkriget skulle komma fram. Meryl Streep i Oscarsnominerad huvudroll.

LÄS MER: Här är världens största läckor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset