Att kunna hantera kniven rätt i hemmaköket har många fördelar. Matlagningen går snabbare, det blir godare och snyggare för att inte tala om hur tillfredställande det är att snabbt och lätt producera perfekta stavar, kuber och skivor. En stunds zen i vardagen.

Se filmen ovan för snabbgenomgången. Vill du nörda ner dig rejält så har du ingående instruktioner här:
 

1. SKIVA

Att skiva låter kanske låter lite väl basic men är du säker på att du gör det rätt? För det första: är din kniv vass? Om du använder brödkniven till att skära typ allt är den antagligen inte det. Och håller du den rätt? En kökskniv ska hållas där balansen är bäst, vilket brukar betyda nästan längst fram på skaftet, med tummen på bladet för maximal stabilitet. Forma sedan den andra handen till en skräckfilmsklo och håll grönsaken stadigt med invinklade fingertoppar. Sätt sedan toppen av kniven mot skärbrädan och sidan av bladet vilande mot knogarna så att du inte skär dig. Skär genom att föra bakre delen av kniven upp och ner som en skärmaskin. Med lite övning kommer du kunna skiva supertunt och supersnabbt och se allmänt proffsig ut.

2. HACKA

Det finns många sätt att hacka en lök på och detta tycker jag är det mest  tillfredställande. Dela löken på mitten, skala den, skär bort toppen men  spara rotbiten så att löken håller ihop. Börja sedan med att skiva den på  längden nästan ner till roten men istället för att skära rakt ner följ  klyftorna runt löken. Vänd löken, skär den ett par gånger på bredden och  börja sedan hacka som vanligt uppifrån. Använd gärna tekniken i steg ett.  Voila! Perfekt kroghackad lök där alla bitar är lika stora.

3. SKÄRA STAVAR/JULIENNE

Skillnaden mellan stavar och julienne är helt enkelt storleken. Stavar är  stora bitar grönsaker att använda till att dippa medan julienne är samma  sak men lite elegantare och mycket tunnare. Julienne passar perfekt att  användas till sallader, pickles, smörgåstopping, ja överallt där du vill  ha vackert skurna, lagom stora grönsaker. Så här gör du: skär av kanterna  på din grönsak så att den blir så fyrkantig som möjligt. Skiva sedan  grönsaken på längden, supertunt för julienne, tjockare för stavar. Längden på grönsaken väljer du själv men de brukar vara mellan 5 och 10 cm.
Lägg sedan dessa skivor i en hög, vänd och skär på längden till stavar  lika breda som de är tjocka.

4. TÄRNA/BRUNOIS

Tärningar är fyrkantiga bitar grönsaker att användas i soppor och grytor medan brunois är samma sak fast mycket, mycket mindre. Brunois används ofta som topping eller garnityr och ser mycket snyggt ut. Tänk till exempel en löjromstoast med stora, ojämnt skurna bitar rödlök på. Inte snyggt. Inte gott. För att få till de båda varianterna använder man dock exakt samma teknik. Så här gör du: Ta stavarna eller de juliennade grönsakerna i punk tre, vänd på dem och hacka dem lika långa som de är breda så att tusentals perfekta små fyrkanter uppstår. Asenkelt.

5. CHIFFONADE

Chiffonade är ett fancy namn på ett superenkelt sätt att skära färska örter snyggt utan att de blir mosiga och fula. Så här gör du: Plocka bladen från en kruka basilika, mynta eller vad det nu är du vill använda. Lägg bladen i en hög, rulla ihop dem till en liten rulle och lägg på skärbrädan. Håll fast rullen med ena handen och sätt kniven framför dem med främre delen vilande mot skärbrädan. Dra sedan kniven rakt bakåt utan att vare sig hacka eller skära. Bara dra. Lyft kniven. Sätt i ursprungsläget. Repetera. Nu har du superfina örtstrimlor att strö över maten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset