Sporterna har hittills bara fått nej av Riksidrottsförbundet.
Sporterna har hittills bara fått nej av Riksidrottsförbundet.

E-sportaren Emil ”HeatoN” Christensens medverkan i Mästarnas mästare har fått många att höja ögonbrynen. Han tycker att e-sporten ska få plats i Riksidrottsförbundet. Här är andra sporter som vill bli erkända av förbundet.

Svenska Bridgeförbundet

Kortspelet bridge är ett spel för fyra personer med en vanlig kortlek. Svenska Bridgeförbundet skriver på sin hemsida att de under vårens riksidrottsmöte kommer att söka medlemskap i Riksidrottsförbundet, vilket de också gjort tidigare.

De medger att bridge inte är en idrott ur det ”atletiska” perspektivet, men tycker att spelet uppfyller RFs regler för träning och tävling.

Svenska Islandshästförbundet

Varje år arrangeras drygt 120 tävlingar för tävlingsryttare för islandshästar. Svenska Islandshästförbundet har ansökt om medlemskap i RF i år, precis som tidigare.

Svenska Cheerleadingförbundet

För tredje gången har förbundet 2017 ansökt om medlemskap i RF. Cheerleading föddes i USA, då fokus låg på att vara en hejaklack och heja fram ett lag.

Sporten finns nu världen över – och cheerleadingklubbarna tävlar också i sporten, de hejar inte bara fram lag från andra idrotter.

I sin ansökan från 2014 skrev Cheerleadingförbundet att de ”med råge” uppfyller RFs fem krav för att kunna godkännas som medlemsförening. Här kan du läsa mer om kraven.

Svenska Kroppskulturförbundet

Vad är det här för sport då? Jo, bodybuilding. Utövarna, kroppsbyggarna, tävlar i att vara så muskulösa som möjligt. Det är en bedömningssport, där domarna avgör vinnaren utifrån tre kriterier: Symmetri, låg fettprocent och balanserad muskelmassa.

Svenska Kroppskulturförbundet har i år, precis som tidigare, ansökt om medlemskap hos RF. Bilden av bodybuilding är dock att det är en slags skönhetstävling, snarare än en sport, skriver KIT.

Svenska Lacrosseförbundet

Sporten, som går ut på att med hjälp av en klubba med håv få en gummiboll i mål, är som allra störst i USA och Kanada.

Det Svenska Lacrosseförbundet vill ge sporten ett större erkännande i Sverige, genom att bli medlemmar i RF. Till 2024 hoppas det internationella lacrosseförbundet att sporten ska vara med i OS.

Svenska Padelförbundet

Padel, eller padeltennis, är en racketsport och beskrivs som en blandning mellan tennis och squash. Precis som i tennis spelas padel på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät och squashliknelsen är att du kan använda väggarna i spelet.

Ordet padeltennis kom 2016 med i Svenska språkrådets nyordslista, men än så länge är sporten inte med i RF.

Då avgörs det om förbunden blir medlemmar

Mellan den 19 och 21 maj äger Riksidrottsmötet rum i Karlstad. Där beslutas det om förbunden blir medlemmar i Riksidrottsförbundet.

Här några idrottsförbund som är med i RF – som du kanske inte kände till

  • Isseglarförbundet
  • Gång – och Vandrarförbundet
  • Draghundsportförbundet
  • Varpaförbundet
  • Dragkampförbundet
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport