Får du ont under hälen när du löptränar? Då kan du ha råkat ut för hälsporre.
Får du ont under hälen när du löptränar? Då kan du ha råkat ut för hälsporre.

Får du ont i ryggen, ont i knät eller ont i hälen vid löpning? Metro har med hjälp av fysioterapeuten Marlin Brown identifierat sex vanliga skador och reder ut hur du undviker dem.

Ont på utsidan av knät

Om du efter några kilometer in i löppasset får ont på utsidan av knät har du förmodligen råkat ut för löparknä. Ofta handlar det om en intensiv smärta. Det som har hänt är att senstråket på utsidan av låret är för spänt – vilket ofta innebär att sätesmusklerna också är spända.

För att undvika att få löparknä – eller behandla det om du redan råkat ut för det – behöver du stretcha både utsida lår och sätesmuskeln. Om du råkat ut för det kan det också hjälpa med hård massage, från utsidan av låret upp till rumpan.

Här kan du läsa mer om löparknä.

Ont under hälen

Får du väldigt ont under hälen? Då kan du ha råkat ut för hälsporre. Det är en inflammation på senstråket som går under foten, vilket har att göra med att du sprungit på för mycket hårt underlag eller inte stretchat vaderna ordentligt.

Var därför noga med att stretcha, du kan exempelvis böja upp tårna, så känner du att det drar under foten. Misstänker du att du drabbats av hälsporre? Rulla foten mot en raggboll och isa ner fästet.

Här kan du läsa mer om hälsporre.

Ont på insidan av underbenet

En benhinneinflammation gör sig känd genom att du får ont på insidan av underbenet, längs skenbenet. Det kan orsakas av att du överbelastar insidan av foten när du springer eller att du är spänd i vaderna.

För att förebygga problemet kan du därför använda inläggssulor, för att undvika att du överbelastar insidan av foten.

Beror problemet på spända vader kan du gå till en sjukgymnast och göra akupunktur för att lösa upp dem.

Du kan fortfarande springa med benhinneinflammation, men det kan vara svårt på grund av smärtan. Om du undviker hårt underlag, som asfalt, kan det gå lättare.

Här kan du läsa mer om benhinneinflammation.

LÄS MER: Laga hjärnan med hjälp av löpning

Ont i hela kroppen

Om du tränar mer än vad din kropp klarar av kan du få stressfrakturer – och det kan drabba många delar av kroppen. Fötterna, underbenen och lårbenshalsen är några exempel. Om det finns en punkt på benet, till exempel, som gör ont när du knackar på, kan det vara en stressfraktur.

För att undvika problemet måste du lyssna på kroppens signaler – börjar du få ont, ta det lugnare.

Drabbas du av en stressfraktur måste du avbryta all löpning, och söka akut hjälp för rehabilitering.

Här kan du läsa mer om stressfraktur i foten.

Ont i hälsenan

En hälseneinflammation kommer vanligen om du ökar intensiteten i din löpning, att du springer oftare eller fortare, alternativt att du springer på tå i backar. Då kan du få en överbelastning på hälsenan.

Dra ner på och variera din träning för att undvika överbelastningen.

Att göra tåhävningar kan vara en lösning på problemet. Ställ dig i en trappa, gå upp ett steg med två fötter och gå sedan ner igen med en fot.

Här kan du läsa mer om hälseneinflammation.

Ont i ryggen

Löpning är i sig en bra träning för din core-muskelatur – magen, rumpan och ländryggen. Men ofta krävs också att du styrketränar de musklerna, annars kan du få problem med hållningen göra så att du får ont i ryggen.

Gör därför core-övningar utanför löpningen, som plankan och höftlyft. Höftlyften gör du genom att ligga på rygg med böjda ben och helt enkelt lyfta upp höften.

Om du gör det minskar risken för att löpningen ska ge dig ont i ryggen.

Här kan du läsa mer om ryggont i allmänhet.

LÄS MER: Experten: Så vet du att det är dags att köpa nya löparskor

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset