Alvedon och alkohol? Ipren och alkohol? Metro reder ut hur det fungerar.
Alvedon och alkohol? Ipren och alkohol? Metro reder ut hur det fungerar.

Kan jag ta en Alvedon och dricka alkohol? Hur är det med Ipren i samband med alkohol? Metro listar sju läkemedel och reder ut hur de fungerar tillsammans med alkohol.

Alvedon och alkohol?

Läkemedel som innehåller paracetamol, som Alvedon, kan orsaka allvarliga leverskador om du tar för stor dos – eller om du druckit alkohol en längre tid. Du rekommenderas inte att ta en Alvedon när du dricker mycket eller om du gör det ofta.

Har du druckit en mindre mängd? Då kan du vanligtvis ta en tablett dagen efter utan att riskera skador.

Förutom i Alvedon finns paracetamol bland annat i Panodil, Pamol och Pinex.

LÄS MER: Sant eller falskt: 9 vanliga påståenden om alkohol

Ipren och alkohol?

Du bör inte ta Ipren eller andra inflammationshämmande smärtstillande läkemedel tillsammans med alkohol. Det kan öka risken för blödningar i mag-tarmkanalen.

Förutom Ipren gäller det också Treo, Ibumetin, Voltaren, Diklofenak, Eeze, Naproxen och Pronaxen.

Antibiotika och alkohol?  

Äter du penicillin går det bra att dricka en mindre mängd alkohol. Det finns dock mer ovanliga sorter av antibiotika, Doxycyklin, Doxyferm, Flagyl och Oracea till exempel, som inte bör kombineras med alkohol. Det kan göra så att läkemedlet får sämre effekt.

Det är överlag inte bra att, när du har en infektion, belasta kroppen med alkohol.

Äter du antibiotika? Alkohol kan göra så att den får sämre effekt.

Antidepressiva och alkohol?

Kombinationen av läkemedel mot depression och alkohol kan ge upphov till biverkningar i form av förvirring och aggressivitet. Det är alltså inte att rekommendera.

LÄS MER: Maria, 35: Jag åt en ask Alvedon varje dag

Sömnmedel och alkohol?

Bör inte kombineras. Alkohol förstärker effekterna av både sömnmedel och lugnande läkemedel, exempelvis Imovane, Zopiklon, Stilnoct, Zolpidem, Flunitrazepam, Oxascand och Sobril.

Morfin och alkohol?

Höga doser av morfin och andra morfinliknande läkemedel (opioder) kan påverka andningen. Risken ökar om du tar dem tillsammans med alkohol – vilket du rekommenderas att inte göra.

Exempel på läkemedel är Dolcontin, OxyContin, OxyNorm och Oxycodone.

Blodförtunnande och alkohol?

Tar du Trombyl eller Waran ska du vara försiktig med alkoholen. Den kan påverka blodets förmåga att koagulera och blodplättarnas funktion.

Dricker du alkohol kan doseringen av warfarin, som finns i Waran, behöva ändras. Ett glas behöver i vanliga fall inte påverka det, men större mängder alkohol under några dagar ändrar din kropps förmåga att göra sig av med warfarin.

Klopidogrel, Brilique, Pradaxa, Eliquis, Xarelto och Lixiana är andra blodförtunnande läkemedel där du ska vara försiktig med alkoholen.

Källor: 1177 Vårdguiden, Fass, Apoteket.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset