Solförmörkelse i Svalbard 2015.
Solförmörkelse i Svalbard 2015.

Den 21 augusti kan flera delstater i USA uppleva en total solförmörkelse. Hur skapas egentligen detta magiska fenomen? Och hur kan man följa solförmörkelsen i Sverige?

Den 21 augusti kommer man att kunna se en total solförmörkelse över en smal och lång landsträcka i USA, som börjar i delstaten Oregon i väst och slutar i South Carolina i öst. Enligt många är solförmörkelsen, som har fått namnet ”Great American Eclipse”, årets stora astronomiska händelse.

Vad är en total solförmörkelse?

En solförmörkelse inträffar när månen passerar mellan jorden och solen. Månen hamnar alltså i vägen för solen och kastar en skugga över jorden. En total solförmörkelse innebär att hela solen täcks av månen, till skillnad från en partiell då delar av solen täcks.

LÄS MER: 9 rymdfenomen för dig som vill ha koll

Vad är så speciellt med solförmörkelsen i USA?

Det är första gången på 99 år som en total solförmörkelse går i ett band tvärs över hela kontinenten. Totala solförmörkelser inträffar då och då, men går oftast bara att se från en väldigt liten del av jorden. Många gånger är den platsen mitt ute i havet eller andra ställen som är svåra att ta sig till. En total solförmörkelse är bland de mest dramatiska naturfenomen du kan se. En känsla som inte går att fånga på bild.

När kan man se solförmörkelsen?

Den totala solförmörkelsen börjar 10.16, lokal tid, i Lincoln Beach, Oregon, och försvinner i Charleston i South Carolina 14.48. Svensk tid mellan 18.16 och 19.49. Som mest kommer den totala solförmörkelsen att vara i 2 minuter och 20 sekunder, enligt Nasa. Det sker i Carbondale, Illinois. På timeanddate.com/eclipse kan du se exakta tidpunkter.

LÄS MER: Från Kiruna till rymden – så skulle Sverige kunna skriva rymdhistoria

Kan man se solförmörkelsen från andra ställen?

Man kommer att kunna se en partiell solförmörkelse, alltså att månen täcker en del av solen, i hela USA. En partiell solförmörkelse går också att beskåda i Kanada, Centralamerika och i övre delen av Sydamerika, enligt The Guardian.

Partiell solförmörkelse i Stockholm 2011.

LÄS MER: Quiz: Hur mycket kan du om rymden?

Jag har inte råd/tid/lust att åka till USA. Finns det något annat sätt att se den på?

Jadå. Det finns flera som kommer att livesända solförmörkelsen. Till exempel Nasa och Exploratorium.

Vad ska man tänka på när man ser solförmörkelsen?

Om du tittar på en livesändning är det bara att titta som vanligt. Men om du är på plats krävs det lite förberedelser. Att titta rakt in i solen är nämligen direkt skadligt för ögat. Du kan köpa speciella solförmörkelseglasögon eller använda ett par svetsglasögon. Vanliga solglasögon räcker inte. Det är okej att ta av glasögonen när förmörkelsen är total, men tänk på att det kan vara en väldigt kort stund.

LÄS MER: 4 nya upptäckter i rymden 2017

När var den senaste totala solförmörkelsen i Sverige?

Senast vi såg en total solförmörkelse i Sverige var den 30 juni 1954. Därefter har vi haft flera partiella solförmörkelser.

När sker det nästa gång?

Tyvärr är det inte särskilt troligt att du lever då. I Sverige inträffar nästa totala solförmörkelse den 16 oktober 2126.

Så det är kört då?

Nej, du kan ju alltid resa! Till exempel till Chile eller Argentina den 2 juli 2019. Om du vill hålla dig inom i Europa får du vänta till den 12 augusti 2026 då du kommer kunna att beskåda en total solförmörkelse på Island och i Norra Spanien.

LÄS MER: 7 bilder från solförmörkelsen – här kan du uppleva det nästa gång

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset