Har du haft cellförändringar eller könsvårtor? Då har du haft HPV. Humant papillomvirus är det vanligaste sexuellt överförbara viruset. Trots att alla tjejer över 25 blir kallade till cellprovtagning och att viruset drabbar både killar och tjejer, är det många som inte vet så mycket om HPV.

Vem kan få HPV?

Majoriteten av alla sexuellt aktiva kvinnor och män får HPV. Det finns ungefär 200 sorter av HPV och viruset är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i världen.

Både kvinnor och män kan överföra viruset till sin sexuella partner. En HPV-infektion läker ofta av sig själv och många får inte några symptom. Man kan bli smittad av viruset flera gånger.

På grund av att alla kvinnor kallas till cellprovtagning efter att de fyllt 25 år är det fler kvinnor än män som känner till att de bär på viruset. Män kallas inte till någon undersökning för att ta reda på om de har HPV.

Hur många får cancer?

Viruset är orsaken till cellförändringar, kondylom och vissa cancersorter, främst livmoderhalscancer. Omkring 250 000 kvinnor dör varje år av sjukdomen i världen. I Sverige drabbas varje år omkring 450 kvinnor och cirka 150 kvinnor dör i sjukdomen.

14 av de cirka 200 sorter av HPV är högrisktyper som kan orsaka cancer. Högrisktyperna HPV 16 och 18 orsakar 70 procent av alla livmoderhalscancerfall.

Förutom livmoderhalscancer kan HPV orsaka vulvacancer, tonsillcancer (mun- och halscancer) peniscancer och analcancer.

LÄS MER: Expert: De flesta som dör i livmoderhalscancer har struntat i cellprov

Hur kan man skydda sig mot HPV?

Kondom kan skydda mot viruset men eftersom det inte är säkert att kondomen täcker alla slemhinnor eller smittade områden är det inte hundra procent säkert.

För att skydda sig mot de farligaste HPV-typerna ska man vaccinera sig. Gardasil ger ungefär 70 procents skydd mot cancer och kondylom orsakad av HPV. Ett annat HPV-vaccin som används i Sverige är Cervarix, men det skyddar inte mot HPV 6 och 11 som kan orsaka kondylom.

En nyare version av Gardasil som skyddar mot ytterligare fem HPV-typer är godkänt av EU men inte lanserat i Sverige än.

Vilka kan vaccinera sig?

Alla kan vaccinera sig mot HPV, men än så länge är det bara tjejer som vaccineras i skolan och kvinnor som får billigare vaccin. Är man kille och vill vaccinera sig får man stå för kostnaden själv.

Sedan 2010 ingår vaccination mot livmoderhalscancer för flickor i allmänna vaccinationsprogrammet. Det betyder att flickor som går i årskurs 5 och 6 vaccineras i skolan. Gardasil och verkar mot de fyra mest aggressiva HPV-typerna 6, 11, 16 och 18. För alla kvinnor ingår HPV-vaccin i högkostnadsskyddet.

LÄS MER: Professor: Ge pojkar HPV-vaccinet också

Varför vaccineras inte killar i skolan?

Hittills inkluderas inte killar i det allmänna vaccinationsprogrammet, trots att de både kan bli smittade och smitta andra. Både USA och Australien ligger före Europa när det kommer till att vaccinera killar.

Folkhälsomyndigheten håller just nu på att utreda om killar också ska bli vaccinerade i skolan. Om ungefär ett år får vi troligen veta om det blir så. Det är inte lika vanligt att killar drabbas av cancer, men om även de skulle vaccineras tror forskarna att smittorisken kommer minska och färre kvinnor drabbas av cancer.

Är det farligt att vaccinera sig mot HPV?

Nej, det finns inga bekräftade allvarliga biverkningar av vaccinet. Vaccinet, som heter Gardasil, kan ge biverkningar som är vanliga för de flesta vaccin – som smärta eller svullnad vid stickstället, feber och huvudvärk.

Flera forskningsstudier har genomförts för att undersöka om vissa allvarliga sjukdomar orsakats av HPV-vaccin. I alla studier hittills har forskarna kommit fram till att det inte finns några samband.

Källor: Folkhälsomyndigheten, FASS.

LÄS MER: Här är könssjukdomarna du kan få vid oralsex

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset