Den första säsongen av Overwatch League spelas i Blizzard Arena i Los Angeles.
Den första säsongen av Overwatch League spelas i Blizzard Arena i Los Angeles.

Tolv lag med spelare från allt från Sydkorea till USA till Sverige gör upp om miljontals dollar i spelföretagens Blizzards jättesatsning på sitt spel Overwatch.

Den 10 januari smäller det. Efter närmare ett års väntan efter att planerna presenterats dundrar den första säsongen av Overwatch League igång. Under året som gått har frustrationen och kritiken mot spelets utvecklare Blizzard varit stark. Inte minst för den långa väntan med brist på detaljer, men också på grund av höga anmälningsavgifter för lagen som ville köpa in sig i ligan.

Overwatch League har till skillnad från de flesta andra esportligor inget upp- och nedflyttningssystem. I stället fungerar det precis som flera traditionella sportligor i Nordamerika där organisationer köper en plats i ligan och sen äger den tills de väljer att ställa sin plats till förfogande.

Blizzards förhoppning är att skapa en långsiktig lösning för den tävlingsinriktade delen av Overwatch och att göra esporten mer professionell.

LÄS MER: Semmler lämnar CS-scenen för Overwatch League

Arenan

Alla matcher under första säsongen av ligan spelas i Blizzards egen arena i Los Angeles, Kalifornien.

Första veckans matcher

Som svensk gäller det att hålla sig vaken på nätterna för att se livesändningarna från ligan.

10 januari
01.00 San Francisco Shock mot Los Angeles Valiant
03.00 Shanghai Dragons mot Los Angeles Gladiators
05.00 Dallas Fuel mot Seoul Dynasty

11 januari
23.00 London Spitfire mot Florida Mayhem
01.00 Philadelphia Fusion mot Houston Outlaws
03.00 Boston Uprising mot New York Excelsior

12 januari
01.00 Los Angeles Valiant mot Dallas Fuel
03.00 Florida Mayhem mot Boston Uprising
05.00 San Francisco Shock mot Shanghai Dragons

13 januari
20.00 London Spitfire mot Philadelphia Fusion
22.00 New York Excelsior mot Houston Outlaws
00.00 Seoul Dynasty mot Los Angeles Gladiators

Formatet

Lagen är uppdelade i två divisioner. En på västkusten (Pacific) och en på östkusten (Atlantic). De båda divisionsmästarna tar sig till slutspel samt de fyra lag som därutöver varit mest framgångsrika.

Varje säsong av Overwatch League består av fyra omgångar där alla lag ställs mot varandra och varje match avgörs på fyra kartor.

LÄS MER: Chipshajens kaxiga hälsning till de andra svenskarna i OWL

Lagen i Overwatch League

Lagen i Overwatch League måste ha minst sex spelare, max 12 och det finns inga begränsningar när det kommer till spelarnas nationaliteter. Organisationerna har låst de nuvarande trupperna men får en chans att göra ändringar under en övergångsperiod senare i år.

Ligans regler säger också att alla spelare i ligan är garanterade en lön på minst 450 000 kronor per år samt andra förmåner, som till exempel sjukförsäkring.

LÄS MER: HeatoN: Här är 2017 års toppar och floppar i esporten 

Varje lag representerar en stad eller delstat som i framtiden är tänkt att bli deras hemmaplan när lagen löst egna arenor.

Här är alla lagen i första säsongen:

Atlantic division

 • Boston Uprising
 • Florida Mayhem
 • Houston Outlaws
 • London Spitfire
 • New York Excelsior
 • Philadelphia Fusion

Pacific division

 • Dallas Fuel
 • Los Angeles Gladiators
 • Los Angeles Valiant
 • San Francisco Shock
 • Seoul Dynasty
 • Shanghai Dragons

Prispott

Under hela den första säsongen fajtas lagen om en prispott på 3,5 miljoner dollar, alltså cirka 30 miljoner svenska kronor. Pengarna portioneras ut över ligans olika omgångar. En seger i grundserien ger över 2,5 miljoner kronor. Efter varje avslutat omgång möts de tre mest framgångsrika lagen, oavsett division, i en delfinal där ytterligare nästan 900 000 kronor står på spel.

När grundserien är avslutad slåss de sex lagen i slutspelet om titeln och den slutgiltiga mästaren tar hem nära nio miljoner kronor. Klirr.

LÄS MER: Därför stoppade Valve Dota-majorn i Filippinerna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset