Clara Grabe är sommelier och Metros dryckesexpert.
Clara Grabe är sommelier och Metros dryckesexpert.

Här är de bästa dryckerna från segertippade länderna i fotbolls-VM.

Brasilien
2017 Sinais, Vinicola don Guerino, Serra Gaúcha, Brasilien, nr 6256, 89 kr, 750 m, 12 % alkohol
Brasilien toppar alla bettinglistor över vilket land som vinner VM i år. Landet är inte särskilt förknippat med vinproduktion men det finns flera regioner i landet som producerar vin. Systembolaget har ett vin i sitt ordinarie sortiment. Sinais kommer från regionen Serra Gaúcha som är det största vinområdet i Brasilien. Det är ett lätt och fruktigt vin som passar som aperitif under sommaren på druvan Moscato giallo.

LÄS MER: 6 ryska drycker till fotbollsfesten

Uruguay
2018 Garzón Pinot Noir Rosé, Uruguay, nr 94045, 129 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol
Även Uruguay är klart för kvartsfinal, landet är inte särskilt representerat på Systembolagets hyllor men det finns en rosé. Det har precis börjat säljas och är en tillfällig produkt. Eftersom skörden sker under de första månaderna på året på södra halvklotet är det redan möjligt att dricka årets skörd, flera månader innan druvorna ens är mogna för skörd norr om ekvatorn. Garzón är en bärig och frisk rosé.

Belgien
Omnipollo Leon, Belgien, nr 1693, 49,90 kr, 750 ml, 6,5 % alkohol
Belgien går som tåget i turneringen, de har även en lång tradition av ölbryggning att skryta med. Omnipollo är en läcker, smakrik och krämig ljus ale. Ölet kommer i en stor flaska och det här ölet ska kombineras med mat och serveras som ett vin i en kupa. Jag älskar att dricka ljus ale till sushi, sashimi, sill eller rökt fisk. Omnipollo är inte helt klar utan har en något grumlig karaktär som bidrar med en mjukhet i smaken.

Kroatien
2014 Galic Chardonnay, Slavonija, Kroatien, nr 70558, 225 kr, 750 m, 13 % alkohol, BS
Även det kroatiska vinutbudet på Systembolaget är begränsat, kan man tänka sig att vänta några dagar och beställa finns det plötsligt mer att välja på. Kroatien, tillsammans med andra delar av östra Europa är länder som är på gång. Många restauranger och vinbarer har redan snappat upp detta men nu är det upp till konsumenterna att se till så att Systembolaget följer med. Det är nämligen länder med lång tradition och historia när det gäller vinmakning.

Frankrike
Charles Heidsieck, Brut Reserve, Champagne, Frankrike, nr 77522, 457 kr, 750 ml, 12 % alkohol
Att välja ett enda vin från Frankrike är omöjligt men om de skulle vinna VM är det egentligen en region som måste lyftas fram. Champagne har varit och kommer nog alltid att vara en exceptionell dryck att fira något med. Även från den regionen är valmöjligheterna många. Charles Heidsieck gör en smakrik, komplex och karaktärsfull Champagne som både fungerar för att skåla med och till mat.

England
Langley’s Old Tom Gin, England, nr 339, 259 kr, 700 ml, 47 % alkohol
England ligger som en klar favorit för att vinna hela turneringen på bettinglistorna så landet får en chans att visa upp sig dryckesmässigt. Jag förknippar England med två olika drycker; ale och gin. En klassisk gin och tonic är den optimala drinken och ett perfekt sett att fira en eventuell vinnare. Langley’s old tom gin är kryddig och aromatisk och något sötare än en London Dry.

LÄS MER: 6 öl att njuta av i sommar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset